Trond Giske og Gro Harlem Brundtland på Arbeiderpartiet landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB

Trond Giskes lokallag tapte nok et slag på Ap-landsmøtet. Nå stenges døren helt for at Ap-folk får regnes som medlemmer der de er innmeldt, og ikke der de bor.

Giskes lokallag, Nidaros Sosialdemokratisk Forum ønsker at partimedlemmer skal få reservere seg mot å telles som medlemmer der de bor og ikke der de er innmeldt.

Nidaros Sosialdemokratisk Forum har medlemmer fra mange steder rundt om i landet, og dette kunne gitt dem også mulighet til å telles med i dette lokallaget.

Nidaros Sosialdemokratisk Forum er nå det største i landet med rundt 4.100 medlemmer.

Forslaget om dette ble formelt fremmet av Trøndelag Ap, men fikk ingen tilslutning fra landsmøtet da det ble tatt opp til votering lørdag morgen.

Dermed er vedtektsendringen som ble vedtatt torsdag, den gjeldende regelen for representasjon i Arbeiderpartiet.

Endringen ble vedtatt etter den enorme medlemstilstrømmingen til Nidaros de siste året. Lokallaget ledes av Arbeiderpartiets tidligere nestleder Trond Giske. Mange av medlemmene i lokallaget bor i andre steder i landet enn i Trondheim.

De nye reglene går ut på at medlemmenes bostedsadresse skal være avgjørende når delegater til blant annet landsmøtet fordeles. Det betyr at Nidaros får mindre innflytelse enn det størrelsen skulle tilsi.

– Medlemmer som velger å være tilknyttet en partiavdeling i et annet kommuneparti enn der de er folkeregistrert, blir talt med i representasjonen til kommunepartiet og fylkespartiet der de er folkeregistrert, heter det i de nye vedtektene.

Giske kritisk

Giske har tidligere vært sterkt kritisk til at vedtektsendringene ville frata Nidaros-medlemmene representasjonen gjennom lokallaget de har valgt å slutte seg til.

– Jeg hadde ønsket at vi skulle finne løsninger på det. Våre medlemmer har ikke noe ønske om å telle fra kommunen de bor; de velger Nidaros fordi de liker vår politiske linje, sa Giske til VG torsdag.

I praksis innebærer dette at Ap har sørget for å gjøre det så vanskelig som mulig for Trond Giske å bygge opp sin innflytelse i partiet.

Les også: 

Giske: – Strømkrisen står i veien for Arbeiderpartiet

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.