Trond Giske. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Den tidligere Ap-toppen Trond Giske stiller klare krav til Ap-ledelsen før landsmøtet som starter torsdag. Spørsmålet er hvilken tyngde hans krav har blant Støre & co.

Den tidligere Ap-nestleder Trond Giske leder partiets største lokallag, Nidaros i Trondheim. Stor medlemstilgang til tross, så har ikke dette lokallaget fått den innflytelse i partiet som Giske mener burde være rett og riktig.

Faktisk ble Giskes lokallag utsatt for det mange mener er en form for vingeklipping, da det ble bestemt at laget ikke får være representert i forhold til antallet medlemmer man har andre steder enn i lokalmiljøet.

Nidaros-laget av Ap har nemlig mange medlemmer også fra andre steder i Norge, typisk Ap-velgere som har mer sans for Giske enn for sine egne, lokale partiledere.

Se sak under om dette grepet fra Ap-ledelsen overfor Giske og hans lokallag.

Men uansett hvor stor hans formelle innflytelse per dags dato er, stiller Trond Giske konkrete krav til partiet før landsmøtet.

NTB melder om saken.

Giskes krav går blant annet på situasjonen for fattige i Norge:

– Vi ser jo at det finnes fattigdom i Norge. Folk som går på uføretrygd for eksempel, som ikke dekker mer enn strøm og husleie og knapt nok det. Da er det veldig lite igjen til fritidsaktiviteter for unge, å komme seg på en ferietur eller hvis TV-en går i stykker, sier Giske til NRK.

Han er også opptatt av strømpriskrisen, som ha mener regjeringen har håndtert dårlig, og han vil bedre forholdene for pensjonistene.

Hans tre krav til landsmøtet er disse:

* Større politisk styring med krafteksporten til utlandet.

* Minstesatsene i trygdene skal økes.

* Sikre at pensjonistene ikke taper kjøpekraft.

Med tanke på den profilen Giske fortsatt er i partiet, er det sannsynlig at hans krav vil bli lagt merke til, og vil kunne sette agenda for en del debatt.

Dermed kan Giske fortsatt opptre som «plageånd» for sine gamle uvenner i partiet, Støre og Stenseng.

I tillegg kan  oppnå å markere seg, og vise at han fortsatt har en viss innflytelse overfor partiet båe lokalt og sentralt.

Les også: 

Smell for Giske i Trondheim Ap: Fjernstemmer i hans lokallag skal ikke telles

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.