Trond Giske presser på nytt Støre-regjeringen på strøm.

– Vi fattet vedtak i Nidaros allerede i fjor vinter hvor vi krevde at det må tas kontroll over eksporten av kraft. Det kommer til å bli et sentralt krav inn mot landsmøtet i partiet i mai, sier Giske til VG.

Det faktum at Norge har inngått langsiktige avtaler med Europa om overføring av kraft til EU og Storbritannia, bør ikke være avgjørende for kraftprisen i Norge, ifølge Giske.

– Vi bidrar med ekstremt mye energi til Europa via gass. Vår strøm betyr lite i forhold for dem, men den er avgjørende for oss. De må banke på i Brussel og gjøre det klart at Norge ikke tåler at kraftprisen i Norge skal settes i Tyskland eller Frankrike. I tider hvor vi har overskudd av kraft, vil vi selvsagt bidra med å eksportere overskuddet, sier han.

Da Giske ble valgt som leder i landets minste Ap-lag i november for vel ett år siden, hadde Nidaros sosialdemokratiske forum (NSF) 16 medlemmer.

Tirsdag feiret laget med kake at de har passert 3000 medlemmer – nærmere bestemt 3081.

– Vi begynte å feire med kake hver gang vi rundet 100 nye medlemmer. Nå må vi av hensyn til magen oppgrader til hver tusende nye medlem, sier en lattermild Giske.

Han sier NSF har prioritert tre områder: Strøm, pensjon og kampen for de som har minst.

– I 2021 fikk vi sikret at pensjonene skal gå opp hvis lønningene går opp. Men det manglet to milliarder kroner for å holde løftet vårt til pensjonistene. Vi skal kjempe for at de får de pengene, sier Giske.

Trond Giske kåret til «Årets Trondhjemmer»

Den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet er svært skuffet over at SV nå har kuppet retten til å være partiet for de som har minst.

– Det ble en løsning for de uføre og feriepenger for arbeidsløse, som vi kjempet for. Men vi kan ikke overlate til SV å vinne frem i det som burde være Aps kjernesaker. Ap har vært og skal være partiet for de svakeste. Da må det være vi som rydder opp i høyresidens kutt, sier han bestemt.

Men å starte noe nytt parti, som enkelte har ment at Giske burde gjøre, er ikke et alternativ.

– Nei, det er uaktuelt. Jeg er vokst opp i Arbeiderpartiet og blir her. Vi er tjent med ett stort sosialdemokratisk parti, sier Giske.

Dagen etter at AUF-leder Astrid Hoem tok et oppgjør med Giske i Debatten på NRK i november og Støre støttet henne i Politisk kvarter morgenen etter, fikk Nidaros 500 nye medlemmer.

– Det vil jeg ikke mene noe sterkt om, men at 500 melder seg inn på en dag er helt enestående. Vi har siden da fått 2000 flere medlemmer og er nå 3000. 90 prosent er nyinnmeldte i partiet vårt. Det bør Ap være glade for. Det har vært en eventyrlig utvikling. Vi har greid å skape et forum som samles for å utvikle politikk, sier Giske.

Trond Giske har en voldsom appell i NSF, og styremedlem Randi Spets er ikke i tvil:

– Hadde Trond igjen blitt nasjonal kandidat for partiet vårt så tror jeg partiet hadde øket med flere prosentpoeng i oppslutning.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.