Trond Giske deltar i Arbeiderpartiets valgkamp i Trondheim 30. juli 2021. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Medlemmer av Arbeider­partiet som er misfornøyde med regjeringens energi­politikk, strømmer nå til lokal­laget i ­partiet som Trond Giske har ledet siden november i fjor.

Nidaros sosial­demokratiske forum hadde kun ni medlemmer før Giske tok over ledelsen, men nå har antallet passert 800 medlemmer, og det gjør lokallaget til det suverent største i Ap, melder NRK.

Giske taler energipolitikken til regjeringen, der Ap er den dominerende koalisjonspartneren, midt imot:

– Regjeringen bør innrømme at det var veldig feil å gjøre strøm til en ren markedsvare. Vi må ha en regulering av handelen med utlandet. Utenlandskablene har gitt oss tyske priser i Norge, sier Giske til NRK.

Ap-medlemmene som slutter opp om lokallaget Giske leder, gjør opprør mot selve profittmodellen som nå kjennetegner kraftbransjen i Norge:

– Vi får høre fra våre medlemmer og velgere at strømpakken er bra, men at noe må gjøres med selve problemet: Du må ha en sosialdemokratisk politikk, sier Giske og fortsetter:

– Vi bygde kraftverk for at folk og bedrifter skulle ha ren og billig energi. Ikke for at kraftselskapene skulle gå med størst mulig overskudd.

Arbeiderpartiets vedtekter tillater at medlemmer tilhører lokallag utenfor sine egne hjemsteder, og mangeårig Ap-velger Anne-Grete Olaussen sluttet seg til Nidaros sosial­demokratiske forum til tross for at hun ikke er fra Trøndelag.

Hun målbærer noe av den parti-interne misnøyen med energipolitikken:

– Energi skal være tilgjengelig for hele befolkningen. Uavhengig av inntektsgrunnlag så skal vi være trygge på at vi har den strømmen vi trenger til vanlige, daglige behov, sier Olaussen, som har stemt Arbeiderpartiet i hele sitt liv.

– Det er bra med strømstøtte, men det løser ikke det grunnleggende problemet. Vi har for lite styring med våre kraftressurser, som det norske folk eier i fellesskap, sier 76-åringen.

Giske bekrefter at Ap-folk som vil ha en ny energipolitikk, strømmer til lokallaget han leder:

– Hovedtyngden er trøndere, men i løpet av sommeren har vi fått rundt 100 medlemmer fra østlandsområdet. Nesten alle har samme begrunnelse: De ønsker en sterkere regulering av strømmarkedet.

Giskes karriere som toppolitiker i Ap ble stanset i 2018 etter en rekke anklager fra partimedlemmer om seksuell trakassering, noe hovedpersonen selv avviser, om enn han erkjenner upassende opptreden mot unge kvinner i partiet. Overfor NRK avviser han også noe snarlig comeback.

Ikke desto mindre er det tydelig at Giske ikke har noen planer om å gi seg som Ap-politiker:

– Føler du dette er en revansj på egne vegne?

– Nei, jeg føler det som at jeg er tilbake der jeg trives aller best: Sammen med medlemmer i organisasjonsbygging, lage gode politiske vedtak og forme framtida. En god del av frustrasjonen som mange opplever, tror jeg har sammenheng med at man ikke blir hørt, ikke har innflytelse og ikke blir tatt på alvor. Det skal lokallaget Nidaros bidra til at de blir.

Statsminister Jonas Gahr Støre vet innerst inne at kritikerne av energipolitikken har rett, mener Giske:

– Hva er ditt budskap til Støre akkurat nå?

– Det er å forstå at det er bra med kompensasjonspakker, men at den sosialdemokratiske løsningen går dypere. Vi må tilbake dit hvor kraft er et samfunnsgode som brukes som innsatsfaktor i resten av næringslivet og sikrer ren og billig strøm til befolkningen, ikke en ren børs- og markedsvare.

– Og det har han ikke forstått?

– Jeg tror nok han forstår det, men det har ikke kommet nok handling.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) avviser nokså programmessig det Giske sier:

– Det blir for lettvint å konkludere med at markedet ikke fungerer på bakgrunn av den situasjonen vi står i nå. Prisene reflekterer en alvorlig realitet: Det produseres for lite kraft, sier Aasland.

Han mener Giske blander samme to problemer, forsyningssikkerhet og strømpriser. Aasland viser til at regjeringen allerede har signalisert at det vil bli eksportbegrensninger når vannmagasinene går mot lave nivåer.

Slike begrensninger er bra, men ikke bra nok, kommenterer Giske.

Fordi når fyllingsgraden øker, så vil strømmen likevel sendes ut på det samme markedet som nå har veldig høye priser. Vil vi ha lavere priser i Norge enn i landene rundt oss, så må vi ha en fast regulering av utenlandshandelen.

Den tidligere statsråden og stortingsrepresentanten er ikke i tvil om at utenlandskablene er grunnen til priseksplosjonen på strøm:

– Hva sier du til dem som mener at krafteksporten ikke har så stor betydning for strømprisene i Norge?

– Det er jo helt åpenbart feil. Vi har jo hatt en eksplosjon i pris. Og man sier det skyldes Ukraina-krisen og at Tyskland og kontinentet har fått mye høyere priser. Men hvorfor har vi ikke fått den samme høye prisen i Trøndelag og Nord-Norge? Jo, fordi disse landsdelene ikke er koblet til det samme markedet gjennom utenlandskabler.

Det er ikke første gang Trond Giske tar dissens om et viktig spørsmål internt i Arbeiderpartiet.

Lenge før han falt i unåde på grunn av varslingssakene, frontet Giske den interne motstanden mot norsk EU-medlemskap i Ap før folkeavstemningen om saken i 1994.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.