I tottene på Støre: AUF-leder Ina Libak varsler oppør mot partiledelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det koker av misnøye innad i Arbeiderpartiet. Striden gjelder olje- og klimaspørsmål, og frontene står mellom ungdomsorganisasjonen AUF og det øvrige partiet.

Ifølge NTB varsler nå AUF-leder Ina Libak det man kaller et generasjonsopprør mot moderpartiet etter Aps forlik med regjeringen, Frp og Sp om både oljeskatt og iskanten.

– Det er helt feil vei å gå når man binder norsk økonomi til oljen langt ut på 20-tallet, men løpet er aldri kjørt. Det kommer et landsmøte og en ny regjering. Det er grunnen til at jeg er med i AUF, fordi jeg ønsker å gjøre noe med det. Dette er et generasjonsoppgjør, sier Libak til Dagbladet.

Hun mener det står om at Arbeiderpartiet skal være et troverdig klimaalternativ for unge mennesker. Nå varsler AUF to store klimasaker fram mot Arbeiderpartiets landsmøte i 2021.

Det ene er å lansere en helhetlig plan for hvordan lavutslippsamfunnet skal bli.

– Den andre store saken handler om sårbarhet og å sette en grense for iskanten. Vi komme til å ta opp den saken på nytt, varsler Libak.

I Arbeiderpartiet trekkes man dermed mellom to sterke og viktige fraksjoner. På den ene siden står store LO-forbund, som Fellesforbundet, som er opptatt av arbeidsplasser og verdiskapning i olje- og gassindustrien. Generelt vedtas det lite fra Arbeiderpartiets side som har med industri og næringsliv å gjøre, uten at man har disse kreftene med på laget.

På den andre siden står en aktiv og pågående ungdomsorganisasjon som alltid har hatt betydelig innflytelse i partiet. Tidligere denne uken diskuterte partileder Jonas Gahr Støre disse spørsmålene med AUFs nestleder Astrid Hoem i Dagsnytt 18 i NRK. Selv om tonen de to i mellom var preget av partisamhørighet, var avstanden i sak stor.

Det er tradisjon for at AUFs ledere inntar et tydelig  venstreorienterte standpunkter enn partiets ledelse.  Noen år senere er de samme AUF-lederne gjerne på plass i partiledelsen, og befinner seg da selv i diskusjon med en mer venstrevridd og uforsonlig ungdomsorganisasjon.

Eksempler på AUF-ledere som har tatt steget fra opprørsk ungdomspolitikk til mer moderat partiledelse, er Bjørn Tore Godal, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Jonas Gahr Støre har ikke bakgrunn fra lederposisjoner i AUF.

Stoltenberg gikk som kjent fra aktiv NATO-motstand i AUF til å bli generalsekretær i det samme NATO noen tiår senere.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.