Den nye partiledelsen i Ap: Partisekretær Kjersti Stenseng, nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre og gjenvalgt partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB

Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre samt partisekretær Kjersti Stenseng skal lede Ap videre. Alle ble klappet inn av et jublende landsmøte.

Det ble ingen kamp på landsmøtet om plassene i Arbeiderpartiets ledelse. Alle kandidatene som var foreslått av valgkomiteen, ble valgt ved akklamasjon. Ingen motkandidater stilte opp.

Dermed unngikk Arbeiderpartiet kampvoteringer og åpen splittelse rundt hvem som skal lede partiet de to neste årene.

Lederbuketten på fire kunne løftene hendene i været og feire sin sier, og få jubel fra et tilsynelatende unisont landsmøte.

NTB-Steinar Schjetne melder om saken fredag ettermiddag.

– Kjære landsmøte, først for min egen del, fra innerst i sjelen, innerst i hjertet, hele mitt politiske engasjement, tusen takk for tilliten, sa Jonas Gahr Støre (62) etter å ha fått fornyet tillit.

Da hadde valgkomiteens leder, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, to ganger innstendig understreket at valgkomiteens innstilling var enstemmig og at man ved å endre på ett element, sto i fare for å forrykke hele balansen og dermed framtvinge andre endringer.

Det måtte forstås som en klar oppfordring til dem som kunne tenke seg å opponere mot innstillingen, om ikke å gjøre det.

Her ville man unngå noe som kunne minne om innflytelse fra grasrota og vanlige medlemmer. Og slik ble det.

Støre skulle ikke røres

Til tross for en del turbulens rundt lederkabalen i partiet var det aldri noen som stilte Støres lederverv i tvil. Han var i praksis den eneste i partiledelsen som kunne gå til landsmøtet i forvissningen om at hans posisjon var trygg.

Enda han er den mange mener er parteites største problem per i dag, som partiveteran Thorbjørn Berntsen så tydelig har sagt ifra om. Se sak under.

LO-lederens støttetale til Støre bar preg av en form for hyllest mange vil forbinde med hvordan statsledere omtales i land med en annen type samfunnssystem:

– Talen hans til landsmøtet i går viser at vi har en leder som kan lede. En leder med følelser, med visjoner og med en plan, sa Følsvik da hun leste opp valgkomiteens begrunnelse.

I tillegg til at Støre ble gjenvalgt som leder for to nye år, klappet landsmøtet som ventet inn de to nye nestlederne Tonje Brenna (35) og Jan Christian Vestre (36).

– Jeg er stolt over en innstilling som viser for hele verden at Utøya-generasjonen selvsagt skal være med og styre – Norge og Arbeiderpartiet, nå og i framtida. Vi lovte den dagen at vi aldri skulle gi opp kampen, og nå står vi ved det løftet. Det vekker mange følelser, og det føles veldig, veldig riktig, sa Følsvik.

Tidligere nestleder og Nord-Norges mann, Bjørnar Skjæran, forsvinner stille inn i skyggene. Det er nye tider nå.

Støre: – Historisk valg av nestledere

Støre har omtalt et valg av nestlederne Brenna og Vestre som historisk.

Både Brenna og Vestre har bakgrunn fra AUF og var på Utøya under Breiviks terrorangrep.

– Tonje Brenna har et klokt hode, er en operativ problemløser og engasjert ideolog. Hun er kjent for å like folk og for at folk liker henne. Og hun har vist at hun kan ta ansvar og lede, selv i de mest krevende tider, sa Følsvik, med tydelig adresse til rollen Brenna tok under skytingen på Utøya.

– Jan Christian Vestre har vist seg som et menneske med politisk teft, unik evne til å engasjere og samle folk. Han har bred erfaring fra politikk og næringsliv, og nyter respekt på tvers av partier, fagbevegelsen og næringslivet.

Partisekretær gjennom åtte år Kjersti Stenseng ble gjenvalgt ved akklamasjon og det NTB omtaler som jublende tilrop.

Les også: 

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen mener Støre bør gå av

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.