LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ap sliter tungt, og det ligger i kortene at det er endringer på gang i partiet. Det kan komme en ny nestleder, mens Støre trolig sitter trygt som leder.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er innstilt som leder i Ap’s valgkomité, og skal etter alt å dømme styre prosessen med å sette sammen et lederteam som kan løfte partiets oppslutning fra dagens svake nivå.

NTB-Marius Helge Larsen skriver om saken, VG meldte først om den.

Arbeiderpartiet kan få ny nestleder på landsmøtet i mai, skrives det.

Nåværende leder Bjørnar Skjæran har holdt en nokså lav profil. Selv om han representerer Nord-Norge, har han ikke klart å bidra til noe Ap-løft verken i nord eller andre steder.

Arbeiderpartiet har for tiden kun én nestleder, men har i perioder hatt to. En mulighet kan være at det blir valgt inn en ny nestleder på landsmøtet, i tillegg til Skjæran. Dermed slipper man å skape misnøye i Nord-Norge ved å skifte ut Bjørnar Skjæran.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal etter alt å dømme lede jobben med å peke på kandidater.

– Å bygge et lag som skal lede partiet frem til det viktige kommunevalget til høsten, sammen med folk fra hele landet, er en spennende utfordring, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Valgkomiteens jobb blir å foreslå kandidater til sentralstyret og ledelsen på Arbeiderpartiets landsmøte 4.–6. mai.

Kan bli flere utskiftninger

Det kan også komme andre utskiftninger i toppledelsen, men statsminister Jonas Gahr Støre sitter etter alt å dømme trygt som partileder, melder VG.

Arbeiderpartiet preges av en del indre stridigheter, og det er ingen lett oppgave å sette sammen et lag som kan skape ro i rekkene og gi ny vekst for partiet. Det meste har gått i feil retning.

Enkelte har pekt på nåværende utdanningsminister Tonje Brenna som en kommende stjerne i partiet. Oslos byrådsleder Raymond Johansen har også sine tilhengere i organisasjonen.

I kulissene lurer i tillegg tidligere parti-størrelser som Trond Giske og Hadia Tajik. De to sistnevnte har av ulike og nokså spesielle grunner havnet på sidelinjen i partiet, men har begge tilkjennegitt at deres tid i politikken langt fra er over. De har ambisjoner og vil i rampelyset på nytt.

Document har nylig omtalt denne personkabalen i Ap, se sak under.

Partisekretær Kjersti Stenseng er full av lovord om både partiet og LO:

– Arbeiderpartiets sentralstyre skal representere bredden i partiet vårt, og det blir en viktig del av arbeidet for valgkomiteen. Den brede arbeiderbevegelsen i Norge er ikke komplett uten fagbevegelsen, og disse båndene er sterke. Derfor er jeg veldig glad for at LO-lederen ønsker å ta dette viktige vervet, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Foruten Følsvik er følgende personer innstilt til å være med i valgkomiteen:

* Astrid Hoem, AUF * Frode Jacobsen, Oslo * Rigmor Aasrud, Innlandet * Even Røed, Buskerud * Sigurd Rafaelsen, Finnmark * Elin Weggesrud, Vestfold og Telemark * Marianne Bjorøy, Vestland * Åsmund Aukrust, Akershus * Amund Hellesø, Trøndelag * Frode Fjeldsbø, Rogaland.

Valgkomiteen vil få en vanskelig jobb, preget av tautrekking og motstridende hensyn. Innstillingen vil derfor neppe være klar før det nærmer seg landsmøtet i mai.

Mange velgere vil imidlertid mene at dette partiets problemer nå er helt fundamentale og preget av en grunnleggende tillitskrise i befolkningen. Spørsmålet er om slikt kan la seg løse ved å stokke om litt i persongalleriet.

Les også: 

Vil erstatte Støre med Hadia Tajik, Raymond Johansen eller Tonje Brenna

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.