Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

En ny meningsmåling utført for TV 2 viser at et flertall av dem som stemmer på Arbeiderpartiet vil ha både Hadia Tajik og Tonje Brenna inn i Ap-ledelsen.

Det har vært mye snakk om endringer i Arbeiderpartiets toppledelse, ikke minst som følge av elendige meningsmålinger i senere tid, faktisk helt siden valget høsten 2021.

Endringer betyr i praksis utskiftninger, noen må gå av for at andre skal komme inn og overta deres plasser.

En meningsmåling utført for TV 2 viser at et flertall av dem som stemmer på Arbeiderpartiet vil ha både Hadia Tajik og Tonje Brenna inn i Ap-ledelsen.

NTB melder om saken.

Det er nokså uklart hva som ligger til grunn for et slikt ønske. Hadia Tajik måtte for kort tid siden avgå næremst i skam grunnet den mye omtalte pendlerboligsaken hun satt til halsen.

Tonje Brenna er riktignok kunnskapsminister, men er fortsatt et nokså ubeskrevet blad i norsk politisk sammenheng.

Knapt noen utenom partiets indre kretser hadde hørt om henne før hun kom inn i regjering, og heller ikke der har hun markert seg spesielt. Hennes fremste fortrinn ser ut til å være at hun ikke har rukket å tabbe seg skikkelig ut ennå.

Hun har derfor ikke så stor skyld i partiets nedgang. Men nå ser det altså ut til at hun kan få muligheten til å bidra i så måte.

Både dagens nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng sliter med støtten, viser målingen som Kantar har utført for TV-kanalen.

Stenseng er relativt profilert i partiet, men lite populær. Skjæran er først og fremst grå og anonym, og bidrar ikke med så mye annet enn å være fra Nord-Norge.

Tallene ser slik ut:

Av Aps velgere svarer 73,3 prosent at Brenna bør bli med og 53 prosent at Tajik bør bli med i partiledelsen – sammen med leder Jonas Gahr Støre – etter Aps landsmøte i mai.

Til sammenligning svarer 41,4 prosent at Stenseng bør være med og 36,2 prosent at Skjæran bør være med i partiledelsen.

Tallene viser samtidig at Tajik er den flest Ap-velgere (34,8 prosent) mener ikke bør tre inn igjen i partiledelsen, fulgt av Skjæran (27,6 prosent), Stenseng (23,3 prosent) og Brenna (7,5 prosent).

Når det gjelder velgere fra alle partier og ikke kun bare Ap, så er tendensen den samme: 54,4 prosent svarer Brenna bør inn i partiledelsen, 40,7 prosent svarer Tajik, 29,8 Stenseng og 26,4 prosent Skjæran.

Støres rolle er offisielt ikke et tema på landsmøtet, selv om mange antagelig mener tiden er overmoden for å diskutere også det.

Les også: 

Rogaland Ap forlanger at Hadia Tajik på nytt får en sentral plass i partiet

Bestill gode bøker: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.