Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Bjørnar Skjæran. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flere Ap-lag krever større endringer i partiledelsen. Den eneste som foreløpig sitter trygt, er partileder Jonas Gahr Støre. Det kan være duket for en het personstrid i partiet.

Misnøyen ulmer rundt om i Arbeiderpartiets lokallag. Partiet har vært i tilnærmet fritt fall på meningsmålingene helt siden valget, og den ene dårlige saken etter den andre preger nyhetsoppslagene om innsatsen i regjering.

Nå kreves det utskiftninger i ledelsen av partiet.

Støre selv har vært tydelig på at han ønsker to nestledere i partiet. Etter at Hadia Tajik gikk av i fjor på grunn av den betente pendlerboligsaken, har Ap kun hatt én – den relativt anonyme Bjørnar Skjæran.

Fylkeslagene har frist til neste fredag med å spille inn sine kandidater til valgkomiteen. I kulissene lurer en sulten Trond Giske. Her kan det bli bruduljer.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

Kampen er i gang

Startskuddet for kampen om plassene i toppledelsen gikk i forrige uke da Rogaland Ap kunngjorde at de ønsket et comeback for Tajik som ny nestleder.

Men dette er kontroversielt.

Ap-lagene i Agder, Akershus og Troms, samt AUF, har på sin side kunngjort at de ønsker sittende kunnskapsminister Tonje Brenna som ny nestleder.

Onsdag tonet imidlertid de profilerte Ap-politikerne Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes flagg og erklærte at de ønsker både Tajik og Brenna inn i toppledelsen som nye nestledere.

 Skjæran kan ligge tynt an

Det er en løsning som vil innebære at Skjæran må ut. Det betyr også at sittende partisekretær Kjersti Stenseng vil gå med i dragsuget, ettersom det skal være kjønnsbalanse i toppledelsen.

Dagens Næringsliv erfarer at dette er en løsning som et flertall i Oslo Ap vil gå inn for. Men et formelt vedtak skal først fattes tirsdag neste uke, opplyser fylkessekretær Øyvind Slåke til NTB.

Verken han eller fylkesleder Frode Jacobsen vil kommentere DNs opplysninger overfor NTB.

Også Østfold Ap mener valgkomiteen bør gjøre endringer i dagens ledelse, opplyser fylkesleder Sindre Martinsen-Evje til NTB.

– Styret ønsker en nestleder til og at ledelsen må ses under en helhet. Her må valgkomiteen gis handlingsrom, sier han.

Skjæran får støtte fra nord

Fylkeslagene i nord vil trolig ikke støtte en løsning som innebærer at Skjæran må tre til side. Skjæran har selv uttalt at han ønsker gjenvalg.

– Bjørnar har nok hele Nord-Norge bak seg, sier fylkessekretær Lill-Tove Ottesen i Finnmark Ap til NTB.

Nettopp den nordnorske tilknytningen ser ut til å være Skjærans sterkeste (og eneste) kort. Mange mener hans innsats som nestleder har vært svært vanskelig å få øye på.

Finnmark Ap vil ikke forholde seg til nestlederspørsmålet før etter at valgkomiteen har kommet med sin innstilling. Samme posisjon har Vestland Ap inntatt.

Når valgkomiteens innstilling er klar, er foreløpig uvisst. Komiteen har ingen endelig frist, men vanligvis kommer innstillingen i forkant av partiets landsmøte, opplyser partikontoret til NTB.

Aps landsmøte går av stabelen fra 4. til 6. mai. Det kan bli en del mer dramatisk enn det pleier å være.

Les også:

Huitfeldt ut av sentralstyret, Tonje Brenna seiler opp som ny nestleder

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.