Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

To av Ap’s fylkeslag i nord støtter Bjørnar Skjæran som nestleder, og advarer mot en partiledelse uten folk fra nord eller kysten. Men i Troms Ap er det heller laber stemning for Skjæran.

Bjørnar Skjæran var nestleder i Ap sammen med Hadia Tajik. Etter at hun måtte trekke seg, har han vært partiets eneste nestleder.

At han overhodet er og har vært nestleder en stund, er det mange som ikke har fått med seg. De færreste vil påstå at han har markert seg nevneverdig på noe vis, det kan hevdes at han først og fremst har vært et slags nordnorsk alibi.

Likevel heves nå røster til forsvar for Skjæran i to av Arbeiderpartiets nordligste fylkeslag. Man insisterer på at han skal gjenvelges.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve melder om saken.

– Det er helt utenkelig at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke skulle ha en representant fra kysten eller nord for Dovre. Det vil partiorganisasjonen bare ikke akseptere, sier fylkesleder Mona Nilsen i Skjærans hjemfylke Nordland til NRK og VG.

Både Nordland og Finnmark har gitt valgkomiteen beskjed om at de ønsker å beholde Skjæran som nestleder, og fylkesleder Kristina Hansen fra Finnmark støtter uttalelsen fra Nilsen.

Det å ha en representant fra kysten eller nord for Dovre, anses åpenbart som det viktigste, uavhengig av hva vedkommende leverer i posisjonen.

Men dette er ikke noe unisont krav fra landsdelens Ap-lag. Fra Troms kommer det helt andre signaler.

Til valgkomiteen har Troms Ap spilt inn Tonje Brenna til partiledelsen, enda hun har svært lite med Nord-Norge å gjøre. Man ønsker videre at Troms-representant Cecilie Myrset fortsetter i sentralstyret, opplyser nestleder Tone Marie Myklevoll til NTB.

Skjæran er ikke nevnt i fylkeslagets innspill, bekrefter hun.

Advarer

Stortingsrepresentant Runar Sjåstad fra Finnmark advarer valgkomiteen mot å «gå løs på» Skjæran.

– Han har gjort en god jobb som nestleder og er en klar og tydelig stemme fra Nord-Norge. I tillegg har han jo kun vært del av ledelsen i en kort periode, sier han til NRK.

Han kommer ikke inn på hva han sikter til med den gode jobben som er gjort.

Valget på ny partiledelse skjer på landsmøtet første helgen i mai, og nestledervervet er noe det knyttes en viss spenning til.

Alle vil fortsette

Til tross for at det trolig kan oppleves som en tøff jobb å styre en Ap-skute som til tider kan virke å være på vei mot totalt havari, ønsker hele ledelsen gjenvalg. Man vil rett og slett ha enda mer juling i mediene de kommende årene.

Både partileder Jonas Gahr Støre (fra Oslo), nestleder Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng (fra Innlandet) ønsker gjenvalg.

I tillegg har Tonje Brenna fra Viken sagt hun kan tenke seg å tre inn i partiledelsen, hun er ventet å bli foreslått som ny nestleder.

Partiet vil ventelig ha to nestledere, og de fleste regner valget av Brenna som nokså sikkert. Hun er kvinne, og har en sterk posisjon i store deler av partiet. Spørsmålet er hvem som skal ha den andre plassen.

Vil det bli den til nå bortimot usynlige Skjæran, eller vil man få en ny person inn i rollen?

Ifølge TV 2 og VG har valgkomiteen drøftet om næringsminister Jan Christian Vestre kan komme inn i partiledelsen, men valgkomiteen vil i så fall streve med krav om geografisk representasjon.

Vestre er for øvrig en relativt omdiskutert person. Etter manges mening er hans fortsatte politiske karriere nokså avhengig av at de store mediene lar være å grave særlig dypt i hans bakgrunn som forretningsmann.

Les mer:

Blant vinnerne i det «grønne industri­­løftet» er… nærings­ministeren!

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.