Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Spillet om toppstillingene i Ap er i gang før partiets landsmøte i mai. Nå bekrefter Agder Ap at de ønsker Tonje Brenna som ny nestleder. Spørsmålet er om det er nok til å løfte partiet.

Hvem skal styre Ap-skuta videre, sammen med partiets leder Jonas Gahr Støre? Dette kan bli et av de heteste temaene på Arbeiderpartiets landsmøte i mai i år.

Nå spilles kunnskapsminister Tonje Brenna inn som ny nestleder. Det er fylkesleder Cecilie Knibe Kroglund i Agder Ap som til TV 2 bekrefter at de ønsker Brenna i jobben.

Fylkeslaget mener at den totale sammensetningen i sentralstyret skal gjenspeile alle deler av organisasjonen, sier Knibe Kroglund til TV 2.

Kroglund sa til NRK i november i fjor at hun selv ønsket kunnskapsministeren som ny nestleder i partiet. Nå har hun altså fått gjennomslag i det øvrige lokallaget.

Hun understreker overfor TV 2 at dette er fylkesstyrets konklusjon, og at innspillet er på vei til valgkomiteen.

Document skrev om denne meget omtalte lederkabalen også før helgen, og mye tyder på at det blåser i retning av Brenna:

Anniken Huitfeldt sier hun ikke tar gjenvalg til sentralstyret. Dermed åpner hun døren for Tonje Brenna som ny nestleder, og det blir ikke noe comeback for Hadia Tajik, skrev Document.

Nettopp tidligere nestleder Hadia Tajiks eventuelle kandidatur til å tre inn i stillingen på nytt, kan bli et stridsspørsmål.

Ifølge Aftenposten er hun ønsket av lokallaget i hjemfylket Rogaland, og hun er selv interessert. Men få regner med et så raskt comeback etter all turbulensen omkring henne i pendlerboligsaken som tvang henne til å avgå.

På det forrige landsmøtet ble det valgt to nestledere, Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran. Det er uklart hvor veien går videre for Skjæran på det kommende landsmøtet. De færreste vil hevde at han har markert seg særlig kraftfullt i jobben så langt.

NRK skriver at han er massivt upopulær i sitt eget parti, og snakker om at han «slaktes» i en meningsmåling.

Det kan med andre ord være duket for to helt nye nestledere. Brenna kan bli den ene.

Spørsmålet mange vil stille seg, er om rokeringer på nestledernivå er tilstrekkelig til å snu pilene oppover for et Ap som nærmest har vært i fritt fall siden valget høsten 2021.

Les også: 

En av tre Ap-velgere vil ha en annen leder enn Støre

Bestill fra Document:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.