Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kjersti Stenseng ønsker å fortsette som partisekretær i Arbeiderpartiet. Det bekrefter hun selv overfor NRK.

På landsmøtet i mai skal den nye lederkabalen legges i Arbeiderpartiet. Nå begynner de aktuelle kandidatene å posisjonere seg. Document skrev forleden om nestlederposisjonen, der Tonje Brenna seiler opp som en ny kandidat. Se sak under.

Allerede før jul slo nestleder Bjørnar Skjæran fast at han ønsker å fortsette i Ap-ledelsen, til tross for at mange har kritisert hans noe anonyme profil i hans første periode i jobben.

Nå kommer også avklaringen fra partiets generalsekretær Kjersti Stenseng:

– Jeg har svart valgkomiteen at jeg ønsker gjenvalg, sier hun til NRK.

Stenseng kommer med kunngjøringen få dager etter at valgkomiteen hadde sitt første møte i forrige uke.

– Min viktigste motivasjon er å bidra til at Arbeiderpartiet styrer flest mulig kommuner og fylker til høsten. Vi trenger sterke fellesskapsløsninger i små og store lokalsamfunn i urolige tider, sier Stenseng videre.

Når nå Stenseng avklarer at også hun ønsker gjenvalg, betyr det at hele den sittende Ap-ledelsen, inkludert partileder Jonas Gahr Støre, vil være med videre etter landsmøtet i mai.

Dersom 48-åringen fra Kvam i Nord-Fron i Gudbrandsdalen blir gjenvalgt, vil det etter krigen bare være Ivar Leveraas (1975–1986) og Haakon Lie (1945–1969) som har lengre fartstid enn Stenseng som partisekretær.

Hun tok over det mektige vervet, som er del av Aps øverste ledelse, etter Raymond Johansen i 2015.

Minimal fornyelse

Arbeiderpartiet har falt som en stein på meningsmålingene etter valgtriumfen for halvannet år siden, men likevel har altså både Støre, Skjæran og Stenseng tenkt å fortsette.

Samtidig med at partitoppene ønsker gjenvalg, er det allerede klart at det blir endringer på flere plan:

En ny nestleder vil trolig komme inn, her er kunnskapsminister Tonje Brenna i ferd med å bli favoritt.

I så fall blir partiledelsen utvidet med én person, slik vedtektene åpner for.

Det ventes også flere utskiftinger i det mektige sentralstyret, men det i seg selv vil neppe oppfattes som noen vesentlig fornyelse, når toppledelsen blir sittende.

Fristen for innspill til valgkomiteen er utgangen av neste uke, fredag 10. mars.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som leder valgkomiteen, hadde et klart budskap allerede den dagen valgkomiteen hadde sitt første møte. For henne representerer forslagene nettopp fornyelse:

– Valgkomiteen er opptatt av å foreslå et sentralstyre som bidrar til fornyelse, og som også representerer hele bredden i partiorganisasjonen på en god måte, sa hun til NRK.

– I dette arbeidet ønsker vi innspill fra partiorganisasjonen og vil derfor sende ut et brev til fylkespartiene om dette med frist 10. mars, forklarte Følsvik.

Samtidig har flere medlemmer i sentralstyret varslet at de ønsker gjenvalg. Det gjelder blant andre byrådsleder i Oslo, den nokså omstridte Raymond Johansen.

I morgen møter Følsvik og Stenseng nordiske partifeller i Helsinki. Også statsminister Jonas Gahr Støre deltar på møtet i arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (Samak).

Les også: 

Lokallag vil ha Tonje Brenna som ny nestleder i Arbeiderpartiet

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.