Mer enn hver tredje Ap-velger ønsker en annen leder enn Jonas Gahr Støre.

Samtidig får Trond Giske like stor oppslutning som Støre blant velgere flest.

Det går fram av en ny undersøkelse utført av InFact for ABC Nyheter 23. februar.

På spørsmålet «Hvem av følgende kandidater bør Ap velge som leder?» var alternativene fem sentrale navn i Arbeiderpartiet.

Svarene fordeler seg slik:

Jonas Gahr Støre (21,7 prosent), Trond Giske (20,6), Tonje Brenna (10,5), Hadia Tajik (9,8) og Bjørnar Skjæran (1,7). 35,6 prosent svarte vet ikke.

Blant Ap’s egne velgere svarte 50,8 prosent Støre, 14,1 prosent Tonje Brenna, 11,3 prosent Hadia Tajik og 9 prosent Giske, mens spede 0,6 prosent falt ned på nåværende nestleder Bjørn Skjæran. 14,1 prosent hadde ikke noen mening.

Trond Giske tror nesten ikke det han hører når han får resultatet av undersøkelsen.

– Det er alltid fint med positive tilbakemeldinger, men ganske overraskende. Jeg sitter ikke på Stortinget og driver bare frivillig politisk arbeid på grasrota, forteller Giske.

– I Nidaros bruker vi ikke kreftene på persondebatter, men på politiske saker som er viktige for folk. Jeg tror heller ikke persondebatter løfter Arbeiderpartiet, påpeker Giske.

Debatten på NRK: Trond Giske og Kjersti Stenseng fremstår mer som politiske konkurrenter enn som medlemmer av samme parti

Han er lite villig til å svare på spørsmål om sin egen karriere i Ap, både før og nå, men han vil mer enn gjerne snakke om politikk og nordmenns utfordringer i hverdagen.

– Vi er opptatt av sterkere styring av strømmarkedet, en pensjon som ikke spises opp av prisstigning, og at vi bekjemper fattigdommen i Norge. Politikk bør handle om å gjøre folks liv bedre, ikke om politikerne, understreker Giske.

I den nye målingen scorer Giske omtrent like høyt blant kvinnelige som mannlige velgere, sammenlignet med Tonje Brenna og Hadia Tajik når svarene fra alle kvinnelige respondenter legges sammen. Giske oppnår 13,7 prosent og Tajik 13,5 prosent, mens Brenna foretrekkes av 12 prosent.

Giske ønsker ikke å kommentere disse tallene, men registrerer at han står så å si likt med Tajik og Brenna. Det samme gjelder det forhold at fiskeriminister og Ap-nestleder Bjørn Skjæran virker helt «parkert» som lederkandidat i denne meningsmålingen.

Ledelsen i Arbeiderpartiet ønsker ikke å kommentere målingen, med den begrunnelsen at det ikke pågår en lederdiskusjon internt i partiet nå, og at de ikke ønsker å delta i et oppkonstruert ordskifte om hvem som skal lede partiet.

– For Arbeiderpartiet er det viktigste nå å styre landet trygt gjennom krisetider. Hypotetiske persondebatter er veldig lite relevante i så måte, så det har jeg ikke behov for å kommentere, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en e-post.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.