Løpet er dødt mellom Tonje Brenna og Hadia Tajik, men Ap-velgere ser ingen åpenbar etterfølger for Jonas Gahr Støre som partileder.

Det viser en Vårt Land-måling.

  • Halvparten av de 121 Ap-velgerne som er spurt, svarer «vet ikke».
  • Blant Ap-velgere som har en mening, er det dødt løp mellom Tonje Brenna og Hadia Tajik, som nevnes av henholdsvis 25.9 og 25,7 prosent hver.
  • I hælene på de to følger Trond Giske, som nevnes av 19 prosent.

Blant alle som er spurt i Vårt Lands undersøkelse, ikke bare Ap-velgere, peker en større andel på Trond Giske enn hver av de to kvinnelige Ap-toppene.

Det er verdt å merke seg at eks-nestleder Giske blir nevnt av såpass stor andel i Ap og befolkningen for øvrig, synes Mads Motrøen i Norstat.

– Absolutt. Og det er en ekstra sikring at vi har stilt spørsmålet helt åpent uten svaralternativer, sier han.

Kontrasten er stor i undersøkelsen mellom trioen Brenna, Tajik og Giske og resten av feltet i Ap.

Norstats undersøkelse for Vårt Land og Dagbladet byr også på andre interessante tall om Trond Giske, som i dag leder Nidaros Sosialdemokratiske Forum – Ap største lokallag.

Ap fortsetter ferden inn i skyggenes dal

Svarene kan tyde på at Ap er regionalt splittet om hvor viktig Giske er for partiet. Blant alle norske velgere – altså ikke bare Ap sine – har Giske sine bastioner i Midt- og Nord-Norge. I Oslo er det derimot lite kjærlighet å spore.

Utenom hovedstaden er ikke Giskes tall så verst sammenlignet med Hadia Tajik og Tonje Brenna sine. I befolkningen som helhet skiller han seg ut ved at soleklart større andel menn enn kvinner sier han bør bli Aps neste partileder.

Giske nevnes dessuten av klart størst andel av Frp-velgerne i undersøkelsen: 20 prosent av dem mener Giske bør etterfølge Støre.

– Jeg tror de mener det når de svarer at Trond Giske bør bli partileder i Ap, at de ikke svarer strategisk, men liker ham, sier Mads Motrøen om det.

Hadia Tajik er på sin side favoritten til en klart størst andel av KrF og SV sine velgere, mens Tonje Brenna nevnes på sin side av klart flest av Venstres velgere.

Men om få uker vil Jonas Gahr Støre klappes inn til nye år som partileder i et kriserammet Arbeiderparti, og så vil tiden vise hva som vil skje videre fremover.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.