Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, får motstand både fra AUF og Oslo LO med hensyn til mulige samarbeidspartnere etter valget i 2021.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nå varsler AUF enda mer interne bruduljer i Arbeiderpartiet. Med seg på laget har AUF det tradisjonelt temmelig «røde» Oslo LO. De to er åpne for regjeringssamarbeid med ytre venstre i norsk politikk, nemlig Rødt og MDG. Støre har imidlertid så langt vært klar på at det ikke er aktuelt.

Det er NTB som melder dette, og viser til en sak i Klassekampen.

Støre uttalte tirsdag til Klassekampen at Ap ikke skal søke regjeringssamarbeid med Rødt eller MDG etter valget i 2021. Han ønsker heller å ta utgangspunkt i samarbeidspartnerne Senterpartiet og SV, som partiet satt i regjering med mellom 2009 og 2013.

Til grunn for det la han MDGs ønske om å avvikle oljenæringen og at Rødt selv har sagt at de ikke ønsker å sitte i regjering. Samtidig åpnet han døra for KrF, om de skulle revurdere veivalget de tok i 2018.

Støre avviser dermed at Ap skulle ta steget helt ut på ytterste venstrefløy for å finne alliansepartnere i rikspolitikken. I lokalpolitikken er den typen samarbeid allerede etablert, ikke minst i Oslo der MDG sitter i byråd med Arbeiderpartiet og Rødt opptrer mer eller mindre som et støtteparti.

Men på regjeringsnivå avviser altså Støre en slik konstellasjon.

Internt i partiet er et uenighet om dette veivalget. Nå møter Støre motstand i egne rekker. Til Klassekampen sier AUF-nestleder Astrid Eide Hoem at ungdomspartiet er klare for samarbeid med alle som vil felle den sittende regjeringen.

– Både MDG og Rødt er med på å bidra til det. Vi skal ikke si nei til et flertall som vil kaste høyreregjeringen, sier hun.

Hoem sier også  at det er uaktuelt for AUF å søke samarbeid med KrF, med mindre partiet endrer retning i saker om homoterapi, abortloven og bioteknologiloven.

Ingunn Gjerstad, som leder LO i Oslo, mener avvisningen av de to partiene svekker mulighetene for et rødgrønt flertall i 2021.

«Jeg hadde trodd at Ap nå så at de ikke vil være i stand til å få flertall med Sp og SV. I Oslo har vi gode erfaringer med at MDG er med på å styre byen», sier Gjerstad.

Støre får imidlertid støtte fra LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Jørn Eggum, som leder Fellesforbundet.

«Vi klarer ikke å omstille oss til en grønn framtid om vi kaster de som skaper verdiene ut i unødvendig ledighet. Situasjonen er vanskelig nok som den er», skriver Eggum i en sms til Klassekampen.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.