Ap er større i Oslo enn landsgjennomsnittet, for første gang siden 1945. Sammen fikk Ap, SV, MDG og Rødt 49,9 prosent av stemmene i Oslo. Mange ønsker et slikt samarbeid til venstre for Ap, og misliker at Jonas Gahr Støre foretrekker Sp, og kurtiserte V og KrF.

De ser på Oslo som modell for fremtiden.

For første gang siden 1945 gjorde Ap et bedre valg i Oslo enn i resten av Norge.

Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 28,4 prosent i Oslo i stortingsvalget, noe som er 1,0 prosentpoeng bedre enn landssnittet, skriver Aftenposten.

– Dette er et signal om at det vi driver med i Oslo er noe Ap sentralt kan se på, sier leder i Oslo Ap Frode Jacobsen til Klassekampen.

Partiene Arbeiderpartiet samarbeider med i byrådet i Oslo–SV, MDG og Rødt–gjør også et godt valg i hovedstaden, og byrådet ville ha fått fornyet tillit dersom resultatet var det samme i et kommunevalg.

Til sammen fikk Ap, SV, MDG og Rødt 49,9 prosent av stemmene i Oslo i år.

I løpet av valgkampen gjorde Ap-leder Jonas Gahr Støre det klart at det var uaktuelt i å inngå regjeringssamarbeid med MDG eller Rødt.

– Jeg har hørt fra velgere at de ikke var noe særlig begeistret for at man tilnærmet seg KrF og Venstre og at de syntes avvisningen av MDG og Rødt ble for sterk. Jeg tror kanskje folk har oppfattet det som at man ikke skulle ha noe samarbeid med dem i det hele tatt, sier Jacobsen. (NTB)

Men talsmenn for en slik allianse mot venstre overser at de tre mindre partiene har særkrav som gjør det vanskelig å være regjeringsparti. Det er forskjell på å bestyre Oslo og nasjonen.

Men en slik allianse har noen fortrinn som dagens mer tamme Ap ikke har, vil disse forkjemperne mene: En allianse mot kapitalkrefter, for større utjevning, for sterkere integrering – et større og sterkere fellesskap, og for grønn politikk, mer kollektivtrafikk og mindre bil.

Stikkord: Symbol og signal-politikk. Det nye venstre er mer opptatt av identitet og symboler enn reell politikk som handler om verdiskaping og produktivitet.

En slik allianse vil melke næringslivet og arbeidsplassene vil forsvinne ut av Oslo. MDG er allerede i ferd med å tømme sentrum.

Alliansen vil hevde den har ungdommen på sin side: Det vil være et ungt Oslo preget av islam og innvandring. Norske familier vil flytte ut. Det er tross alt de som er kulturbærere og produktive.

Resultatet vil ikke la seg skjule.

Det spørs om resten av landet vil være interessert i å kopiere en slik modell.

Alliansen kan bli størst i Oslo, og det kan bli Oslo mot resten av landet.

Man skal ikke glemme at flere av de sentrale Ap-lederne i Oslo kommer fra SV, som Raymond Johansen. For dem er dette som å skape en stor happy familie.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.