Før sitt møte med Jonas Gahr Støre sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes at han ser for seg et stortingssamarbeid på linje med det Ap har med Rødt i Oslo.

Moxnes var klar på at hans parti ønsker å samarbeide med en Ap-ledet regjering.

– Vi håper Ap vil strekke ut en hånd til oss. Vår dør er åpen for et samarbeid. Vi og våre velgere er utålmodige. Vi ønsker forandring og en annen retning i politikken enn skattekutt til de rike og privatisering av velferden, sier Rødt-lederen til NTB.

Moxnes ønsker et samarbeid som ligner det som det Ap-ledede byrådet har med Rødt i Oslo. Altså at Rødt er utenfor regjering, men har en samarbeidsavtale på noen politikkområder.

– Jeg tenker det er naturlig å se til Oslo-modellen, sier Moxnes.

I Oslo styrer Arbeiderpartiet i koalisjon med SV og MDG. Byrådet har vært rammet av en rekke skandaler og overskridelser. Med MDG i posisjon fokuserer de på klimakrise og kritisk raseteori.

Enkelte har beskrevet byrådet i Oslo som en fullstendig fiasko. Dette er modellen Moxnes ønsker seg for hele landet.

– Støre sa på valgnatten at også Rødts velgere skal bli hørt. Så regner jeg med at han er en mann som holder sitt ord. Jeg tror ikke de har lyst til å måke tusener av velgere over i vår favn ved å stenge døra for oss, sier Moxnes.

Les også: Aftenposten: Milliardene spruter ut fra det rødgrønne byrådet i Oslo, det er knapt til å tro

Fornøyd etter møtet

Etter møtet virker Moxnes fornøyd. Jonas Gahr Støre er tydelig på at Ap ønsker forandring, og paret skal ha flere samtaler.

– Støre er helt tydelig på at Arbeiderpartiet ønsker forandring og naturligvis vil vekk fra den borgerlige politikken, sa Moxnes.

– Så er vi uenige om hvor langt unna og hvor fort, sa Moxnes, som karakteriserer Rødt som mer utålmodige på den fronten enn Ap.

Men serveringen var ikke Rødt-lederen like fornøyd med.

– Det var ikke noe hjemmebakst, som jeg hadde håpet på. Men det var nytraktet kaffe, det smakte godt.

Støre avviser en samarbeidsavtale med Rødt

Støre sier kort tid etterpå at det ikke blir aktuelt med en samarbeidsavtale med Rødt.

– Det har ikke vi lagt opp til. Vi ønsker en flertallsregjering med god kontakt med de andre partiene. Vi har ikke gjort noen planer for en avtale, sa han.

– Det er naturlig å ha kontakt med Rødt og MDG på jevnlig basis.

Han fortsetter å fokusere på samtalene med SV og Sp. Sp-leder Vedum holder fortsatt spørsmålet om SV i regjering åpent.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂