«– Vi er helt tydelige. Vi vil øke skattene med inntil 15 milliarder kroner,» sier Støre. Og nå kan han likevel tenke seg å samarbeide med Rødt om statsbudsjettet.

Støre rører videre: Tirsdag avviste han kategorisk et samarbeid med Rødt og MDG. Onsdag åpnet han for å samarbeide med de to partiene om statsbudsjettet.

Tirsdag kveld var Støre helt klar i et intervju med VG: Han ikke vil ha noe forpliktende samarbeid med MDG eller Rødt etter valget hvis han blir statsminister. Document omtalte saken onsdag: Støre stenger døra for MDG og Rødt

Nå er han ikke like krystallklar. Han kan komme til å forhandle med Rødt og/eller Miljøpartiet De Grønne. Men dersom de skal få innflytelse på statsbudsjettene til Jonas Gahr Støre, så må de akseptere hans skatteultimatum.

– Det er lite sannsynlig at vi vil ha forhandlinger om budsjettet med Rødt og MDG. Men en regjering skal sikre flertall for sin politikk, og kan derfor ikke utelukke kontakt med noen partier i Stortinget, sier Støre til VG.

– Støre tåkelegger

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Støre forsøker å lure velgerne, og at Ap-lederen egentlig planlegger et nært samarbeid med Rødt og MDG.

– Dette er typisk Støre å forsøke å tåkelegge og spre uklarhet. Greit nok at han ikke skal ha dem i regjering, men hva med statsbudsjettet? Det er den viktigste saken en regjering lager i løpet av et år. Jeg merker meg at han ikke har sagt noe om det, sier Siv Jensen til VG.

Hun mener Støre bevisst forsøker å tåkelegge overfor egne velgere hvor nært og tett han kan komme til å samarbeide med Rødt og Miljøpartiet De Grønne dersom han blir statsminister.

Jensen viser også til at Arbeiderpartiet styrer flere norske byer sammen med Rødt. Særlig trekker hun frem hvordan Rødt presset på for den kraftige eiendomsskatten i Bodø, som vekket nasjonal oppsikt.

Velgerne har krav på å vite hva Støre egentlig mener, sier Jensen. Hun påpeker at statsbudsjettet ikke er en tilfeldig sak; det legger premissene for de fleste statsråder i et helt år. – Skal Rødt ha innflytelse på skattepolitikken fremover? Da må folk tviholde på lommeboken sin, sier Frp-lederen.

På spørsmål fra VG svarer Støre med å stille ultimatum til Rødt og MDG, samt et løfte til velgerne.

– Vi er helt tydelige. Vi vil øke skattene med inntil 15 milliarder kroner. Det er ikke aktuelt å gå utover det nivået.

– Hva er ditt løfte til velgerne?

– Jeg kommer ikke til å lede en regjering som øker skattene og avgiftene utover dette nivået. Det er mitt løfte til velgerne, sier Støre.

Der har vi trolig et valgløfte: Ap vil øke skattene med 15 milliarder kroner. Maksimalt.

Skjønt, hvem vet. Kanskje vi får en ny uttalelse fra Støre i dag. Den starter trolig slik: – Vi er helt tydelige…

 

VG: Støre åpner for budsjettsamarbeid med Rødt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂