Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet faller dramatisk på ny meningsmåling.

Med rekordlave 28,5 prosent holder Ap-leder Jonas Gahr Støre bare så vidt et rødgrønt flertall, noe som åpner for mer innflytelse for Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG), skriver Klassekampen.

Sammen med Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) gir målingen de rødgrønne 84 stortingsmandater, dermed mangler de ett mandat for å sikre flertall. Mandatet kan komme enten fra Rødt eller MDG, som på målingen får inn én person hver på Stortinget. De to partiene kan dermed avgjøre hvilken type regjering Støre danner til høsten.

Klassekampen spør partisekretær Kjersti Stenseng hvem Ap foretrekker:

– Om du må velge mellom å ha Rødt eller MDG på vippen, som krever tiltak mot Forskjells-Norge eller ingen flere nye oljefelt, hvem velger du?

– Hvem vi eventuelt skal samarbeid med må vi komme tilbake til. Men hvis Rødt mener at det er viktigst å få ned forskjellene i Norge, er jeg helt enig i det, sier Stenseng – som understreker at «måling er måling», og at Ap vil ta forhandlingene etter at valgresultatet foreligger.

Målingen er utført av Norfakta for Klassekampen og Nationen i juni.

Resultatene er som følger (endring fra mai i parentes): Ap 28,5 (-5,2), Sp 12,1 (+1,1), Høyre 25,5 (+1,6), Frp 14,4 (+1,4), KrF 4,4 (-0,6), Venstre 3 (- 0,2), Rødt 2,5 (+0,2), MDG 3,2 (+0,3) og SV 4,7 (+1,0).

I alt 1.002 personer har svart i målingen, som har en feilmarginen på inntil 3,1 prosentpoeng.

 

Klassekampen: Småpartiene på vippen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂