SV-leder Kjersti Bergstø. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

SVs Kirsti Bergstø håper høyresiden kan stoppes av en rødgrønn blokk med felles løfter til velgerne. Ap’s Raymond Johansen minner om at samarbeid forplikter.

SV er bekymret for det man oppfatter som «høyrevind» i samfunnet, og har tanker om hva hennes parti kan gjøre for å snu trenden.

– Et bredt rødgrønt samarbeid kan være en vegg som stopper høyrevinden. Folk trenger mer enn en levegg, de trenger politikk som virker i hverdagen, sier Bergstø til NTB.

Lørdag besøkte både hun og tidligere byrådsleder Raymond Johansen (Ap) årsmøtet i Oslo SV. Frem til i høst ledet Johansen et Oslo-byråd som samlet Arbeiderpartiet, SV og MDG og hadde støtte fra Rødt. Samarbeidet varte i åtte år.

Johansen har for øvrig bakgrunn fra nettopp SV, før han meldte overgang til Ap.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve melder om saken.

– Oslo er et eksempel på at man får til viktig politikk for folk hvis man samler seg. Det å åpne dører for samarbeid gir resultater, sier SV-lederen.

Ikke alle velgere vil være enig i at Oslo er et slags utstillingsvindu for vellykket politikk, etter åtte år med rødgrønt styre der ikke minst MDG fikk temmelig frie tøyler.

Bergstøs har håp om at også Senterpartiet vil slutte seg til samarbeidet, slik at de fem rødgrønne partiene kan gå til valg med felles løfter til velgerne.

– Det ville være en fordel om vi kunne gå til valg med for eksempel fem punkter som partiene kan enes om. Det kunne gi grunnlag for å mobilisere både fagbevegelsen og miljøbevegelsen, mener Bergstø.

Hun varsler at tannhelsereform, omfordeling, vern av natur og å få ned klimautslippene vil være viktig for SV, men understreker at hun ikke skal definere hva de fem løftene skal være.

– Et samarbeid forplikter.

Også Raymond Johansen er bekymret for at høyresiden står samlet i valgkampen i 2025, samtidig som det er mer uklart hva som er det rødgrønne alternativet.

– Politikk er å ville. Det er mulig å gjøre noe hvis vi drar i samme ende av tauet, sier han til NTB.

Men en del av budskapet til Oslo SV er også å vise ansvarlighet. Å sitte halvveis i opposisjon, slik SV gjør på Stortinget i dag, kan virke attraktivt, påpeker han. De får være med og lage budsjett, samtidig som de har frihet til å fronte egen politikk.

– Et samarbeid forplikter ikke bare Ap, understreker han.

Johansen er nå generalsekretær i Norsk Folkehjelp, men sitter fortsatt i Ap’s sentralstyre.

– Man bør ha et mål om å ha en flertallsregjering, det må vi diskutere strategisk fram mot valget, sier han.

Meningsmålingene tyder på at både Ap og Sp lekker velgere til høyresiden. Men det betyr ikke uten videre at Ap bør legge seg til høyre, mener Johansen,

Oslo Ap konkluderte i høst med at regjeringssamarbeidet ikke var særlig populært, og anbefalte partiledelsen å «søke et bredt samarbeid fra sentrum til venstre for å sikre en flertallsregjering.»

Problem: Sp smelte igjen døren

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har selv ønsket å ha SV i regjering. Men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært klar på at han verken vil ha SV eller MDG inn i regjering, meldte Aftenposten i høst.

Dermed kan hele SVs visjon om bred rødgrønn samling strande der.

– Jeg tror Sp som andre partier må ha en prosess om hvordan de ønsker å samarbeide og med hvem, men det er viktig for meg at partier ikke lukker dørene for hverandre, sier Bergstø.

Hun påpeker at regjeringsmakt er noe man må forhandle om når valgresultatet er klart.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.