Den rødgrønne familien må vokse for å vinne valget i 2025, tror Ap-topp Per Vidar Kjølmoen. Han tar gjerne en prat med INP.

Per Vidar Kjølmoen, som sitter på Stortinget for Møre og Romsdal og i Aps sentralstyre, tror det er veldig viktig å finne ut av det rødgrønne politiske landsskapet før valget i 2025.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi begynner å tenke fram mot 2025. Skal vi vinne valget, må det være et tydelig rødgrønt prosjekt som velgerne forstår, sier han til Klassekampen.

Kjølmoen mener Ap og SV deler en overordnet samfunnsanalyse, og skulle øsnket at de var med i regjeringen.

Det er også plass til Rødt og MDG på det rødgrønne laget, mener Kjølmoen.

– Det vil være vanskeligere å få til et regjeringssamarbeid med dem. Men målet må være å samle et samarbeid på Stortinget som gir flertall. Jeg har veldig tro på å bygge brede allianser, sier han.

Et parti det er uklarhet rundt posisjonsmessig, er det ferske Industri- og næringspartiet (INP). Partiet gjorde et veldig godt lokalvalg i år og kom inn i kommunestyrer over hele landet. Siden har de ligget jevnt over MDG på meningsmålingene, og de måles stadig over sperregrensa på 4 prosent.

INP er i siget: Over sperregrensen på nok en meningsmåling

Særlig INPs holdninger til klimavitenskap har gjort at flere Ap-topper har avskrevet å samarbeide med dem, inkludert tidligere byrådsleder Raymond Johansen.

Kjølmoen synes selv det er vanskelig å få tak på nykommeren.

– Jeg tror det er riktig å si at vi ikke helt vet hva slags parti de er ennå. Hvis INP er et parti som etablerer seg på sentrum/venstresida, bør vi åpenbart ta en kaffe. Ender de på høyresiden, blir det vanskelig, sier han.

I praktisk politikk har INP vist at de kan samarbeide til både høyre og venstre, peker Kjølmoen på. Men partiprogrammet deres, mener han er langt unna både Aps politikk og en politikk som faktisk bidrar til verdiskapning i samfunnet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.