Erna Solberg lyver om nykomlingen INP, og om klimaet. Hun gir inntrykk av at forskerne er skråsikre, og at klimaendringene kun har én årsak: menneskelig aktivitet.

Under Høyres «sommeravslutning»-pressekonferanse onsdag fikk Høyre-leder Erna Solberg flere spørsmål om nykomlingen INP.

Ikke overraskende hadde hun ikke mye pent å si – særlig om partiets klimapolitikk.

Industri- og næringspartiet vokser på målingene, såpass kraftig at mediene og de etablerte partiene ikke lenger kan ignorere dem.

INP har vært større enn MDG på flere målinger i år, og nærmer seg sperregrensen på fire prosent nasjonalt. I flere byer og fylker kan de bli en maktfaktor etter høstens valg.

Nettavisens oppslag, skjermdump.

Nettavisen snakket med Solberg om INPs klimapolitikk etter pk-en:

– Jeg synes det er helt feil, sier Solberg og tar en pause, før hun legger til:

– Det er masse politikk fra INP som jeg er helt uenig i. For eksempel det at de ikke aksepterer klimaendringene.

Dette er løgn fra Solberg. INP har aldri sagt at man «ikke aksepterer klimaendringene». Det er for øvrig en meningsløst upresis formulering: Hva er det man ikke aksepterer? Erna, som ofte uttrykker seg litt omtrentlig, mener nok at INP ikke tror at klimaet endrer seg, eller ikke tror at global oppvarming er et reelt fenomen.

Erna konstruerer en stråmann. Hun bør bestrebe seg på å sitere korrekt. Dette er hva partileder i INP, Owe Ingemann Waltherzøe, sa på NRKs Politisk kvarter tirsdag:

– Det er veldig få som tror at klimaendringene bare er menneskeskapte. De kan også skyldes andre ting, uten at vi har konkludert om det.

Til Nettavisen uttrykker han det samme:

– Vi tror ikke at det bare er menneskeskapt. Vi sier ikke at det ikke har en påvirkning. Men det å slå fast at det kun er menneskeskapt, da må jeg be om dokumentasjon på det. Det har vi ennå ikke fått, sier han.

Den tidligere statsministeren trekker triumferende frem en artikkel fra forskning.no:

Solberg forteller at hun nylig leste hos forskning.no at det er 99,9 prosent sannsynlighet for at klimaendringene er menneskeskapte.

– Da ville jeg foreslått at man tar sjansen på at det er reelt, og da må du gjøre noe med det. Det er veldig få andre ting det er 99,9 prosent sikkerhet om, sier Solberg.

Jeg har funnet artikkelen hun «nylig leste». Den er fra mars 2019. Det er nå greit nok, verre er det at hun leser litt for fort, og ikke får med seg viktige detaljer, som dette avsnittet:

Mens den nye studien tydelig angir at mennesket med 99,99 prosents sikkerhet har ansvar for den globale oppvarmingen, kan det ikke avgjøre hvor stor del av oppvarmingen som er menneskeskapt.

Og dette er jo faktisk ikke en detalj, men en avgjørende viktig distinksjon: Selv om vi forutsetter at det pågår global oppvarming, kan ingen forsker påstå at den ene og alene skyldes menneskelig aktivitet. Og ingen aner hvor mye av endringene som er menneskeskapte.

Ernas påstand om at «det er 99,9 prosent sannsynlighet for at klimaendringene er menneskeskapte», er en løgn, fordi hun gir inntrykk av at forskerne er skråsikre, og at det kun er én årsak: menneskelig aktivitet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.