På Norstats ferske august-gallup for Vårt Land og Dagbladet får Industri- og næringspartiet (INP) rekordhøye 4,8 prosent.

Det gir INP syv stortingsrepresentanter og ikke minst: Partiet kan vippe flertallet mellom blokkene i norsk politikk.

– Nå får jeg gåsehud. Det er rekord for oss, sier partileder Owe Ingemann Waltherzøe til Vårt Land.

Målingen byr på mer dramatikk:

  • Rett før valgspurten taper Høyre hele 2,6 prosentpoeng – og får 28,3.
  • Venstre får derimot sin beste notering siden 2012.
  • Rødt møter brille-smell og havner bare så vidt over sperregrensen.

Det betyr at Solberg vil måtte bygge en koalisjon med trolig enda større politiske spenninger enn sist hun var statsminister.

– En veldig vanskelig situasjon. Å skulle velge mellom MDG og INP er litt av et valg for Erna Solberg, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

INP er ikke imponert over Høyre, men kan også måtte finne seg i å sluke en kamel eller to, fordi hvis ikke så kan MDG ta deres posisjon.

– Faren for et MDG på vippen teller mye for oss. Vi ønsker jo å fortsette med petroleum og kvitte oss med vindkraftverk. Så dette må vi ta en runde på, sier Waltherzøe.

Katastrofetall for Ap i Oslo

MDGs nestleder Ingrid Liland ser også muligheten til å samarbeide med en borgerlig regjering etter en måling på solide 4,2 prosent.

– Hvis andre partier beveger seg, og vil være med på å gi Norge en annen og grønn kurs, så kan vi ikke lukke dørene to år før valget, svarer Liland.

Bakgrunnstall viser at INP henter klart fleste velgere fra Frp, men også mange fra Sp og Norgesdemokratene.

Venstre bykser frem hele 1,6 prosentpoeng til 6,3 prosent, og mye av det skyldes store overganger av velgere fra Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne. Med fremgangen har Venstre nå tatt igjen Senterpartiet, som synker til 6,3 prosent.

Erna Solbergs parti henter nå bare halvparten så mange av de frustrerte Ap-velgerne som før sommeren.

– Målingene viser en nedjustering av Høyre. Partiet har jo fått mange nye velgere på kort tid, alle er nødvendigvis ikke like lojale, sier valgforsker Bergh.

Ap stamper fortsatt før valgspurten: Partiet måles igjen under 20-tallet, taper ett prosentpoeng og lander på 19,1 prosent. Lekkasjen av velgere til SV er doblet siden juni. Partiet øker et halvt prosentpoeng til 8,1.

Etter skandale-sommer med brillesak og lederskifte, er Rødt redusert til 4,1 prosent, bare så vidt over sperregrensen.

Målingen gir Frp en svak stigning til 12,2 prosent. Kristelig Folkeparti står bom stille med bare 3,9 prosent. Men i Norstats dramatiske augustmåling ville nettopp et KrF over sperregrensen fraranet INP vipperollen.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.