Mens kommunebarometeret til TV 2 viser at Ap er like store som Høyre, med 22,9 prosent, viser målingen til Vårt Land og Dagbladet noe helt annet.

Der synker nemlig Arbeiderpartiet med 1,3 prosentpoeng, til 19,3 prosent.

Støres oppgave i valginnspurten var å hente egne velgere ned fra gjerdet. I denne målingen skjer det stikk motsatte, og under halvparten av partiets velgere fra forrige kommunevalg ville stemt Ap på nytt.

– Ap’s styrke ved valg har vært å mobilisere hjemmesittere og egne velgere. Målingen tyder på at de ikke har klart dette, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

Høyre faller også på denne målingen, men har fortsatt 24 prosent.

Målingen dekker dager etter at aksjebråket rundt Ap-statsråd Anniken Huitfeldt startet.

FrP er i sterk fremgang på lokale galluper vestpå og nordpå og vokser også her: Med 9,8 prosent nærmer partiet seg titallet.

Kommunemåling: Ap frem, H tilbake, nå ligger de likt

Nærmere 12.000 fra Senterpartiet, 10.000 som ikke stemte sist – og en god slump fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), vil nå stemme på KrF.

Venstre forsyner seg også derfra, og får 6,3 prosent, noe som er like sterkt som resultatet i 2011.

I sum henter SV og Venstre over 50.000 av velgerne MDG fikk i 2019. Trass i ny debatt om klima etter ekstremværet Hans, faller MDG 1,1 prosentpoeng, til 4,5 prosent.

– Målinger spriker i alle retninger. Vi konsentrerer oss om å prate med folk i hele landet. Kun MDG er garantisten for god miljøpolitikk. Mye står på spill hvis FrP og INP får innflytelse, sier MDG-nestleder Ingrid Liland.

Sp synker til 9,6 prosent. Rødt går ørlite frem, til 4,2 prosent. Nye Industri- og næringspartiet (INP) gjør det ikke så skarpt som i august: ned 0,9 prosentpoeng, til en oppslutning på 2,9.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.