For å kunne beholde statsministerstolen er Jonas Gahr Støre villig til mye. Svært mye.

Ja, så mye faktisk at han nå åpner døren for et samarbeid med Rødt og MDG.

– Jeg tror det vil komme naturlig fram mot 2025, at partiene som i bredt har samme hovedsyn, har tettere kontakt, i forbindelse med at de jobber med partiprogram, sier statsministeren til Klassekampen.

Støre forteller at han «oppfatter nye toner» fra partiet Rødt etter at Marie Sneve Martinussen tok over som partileder etter brille-og ostetyven Bjørnar Moxnes.

– Jeg har invitert Marie Sneve til mitt kontor og hatt en god samtale. Jeg opplever at det er en annen tone fra henne. Hun er jo en erfaren Rødt-politiker som står på Rødts plattform, men hun har en annen, åpen holdning til å snakke sammen – som jeg mener er positivt, sier Støre.

Også MDG sier statsministeren at han er åpen for å ta en prat med.

– MDG har vært gjennom flere skifter. Men jeg vil fortsatt ha døra åpen for å ha samtaler med Arild Hermstad når vi kommer på nyåret, sier Støre.

Rødgrønn enhet forblir en drøm

Det er nye toner fra Støre, som tidligere har sagt at han står nærmere Høyre enn Rødt politisk.

I 2017 fikk han kraftig kritikk for å åpne for samarbeid med Venstre og KrF. Nå sender statsministeren altså motsatt signal.

INP derimot er Støre skeptisk til.

På lørdag sa stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) at Ap «åpenbart bør ta en kaffe» også med nykommerpartiet INP dersom det etablerer seg på sentrum-venstresida.

Det tror ikke statsministeren har noe for seg.

– Jeg tenker vel at det Kjølmoen sa, var at han var interessert i å vite mer om hva de står for. Det synes jeg er et godt spørsmål, for de har posisjonert seg ulikt rundt i landet. De er et nytt parti som skal finne seg selv. Men av det jeg har sett av programposter og retning, er ikke det et parti som det er naturlig for oss å tenke regjeringssamarbeid med, sier han.

For å understreke sitt frieri til Rødt og MDG, så påpeker Støre at regjeringen nå har blitt enige med SV om tre statsbudsjetter.

– Jeg mener det har gitt gode, brede løsninger, avslutter han.

 

Kjøp Jean Amérys bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.