Tidligere INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe. Foto: Javad Parsa / NTB

Avgått INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe er av Telemark tingrett beordret til å overlate partiets internettdomene tilbake til Industri- og Næringspartiet.

Det er ikke bare i Trondheim Ap det er intern strid i disse dager. Også i «nykommerpartiet» INP går det nokså hardt for seg, etter at Owe Ingemann Waltherzøe nærmest ble presset til å gå av som leder.

Waltherzøe var imidlertid raskt på bane med å et nytt parti, og tok like godt med seg alt av digitale rettigheter, som eposttilgang og internettdomene.

Det satte INPs nye ledelse i en knipe, og saken endte i retten.

I en kjennelse om midlertidig forføyning fredag slår Telemark tingrett fast at Waltherzøe, som trakk seg som leder i INP den 25. januar, må gi partiet eller den som blir utpekt av det, administratorretten til domenet inpartiet.no.

NTB-Peter Tálos melder om saken.

Hastesak

Da  INP brått sto uten tilgang til egen epost og nettadresse, var man satt nokså sjakk matt.

Det var Tingretten enig i, og anså spørsmålet som så presserende at beslutningen ble fattet uten at partene i saken møtte til muntlig forhandling.

Dermed fikk Waltherzøe heller ikke uttale seg om sitt syn for retten, noe han ikke er tilfreds med.

– Vi er veldig glade for at retten støtter vårt syn om at INP eier kontroll over vårt eget domene, sier leder Joar Nesse i en pressemelding fra INP lørdag.

Visste ikke om kjennelse

Waltherzøe, som etter bruddet med INP har etablert Det norske industripartiet (DNI), skriver til NTB lørdag at han ikke er kjent med kjennelsen, og at han er overrasket over at en slik beslutning kan bli fattet uten at han er blitt hørt.

– Å bli informert via mediene er underlig, men ikke helt overraskende. Vi har tatt kontakt med INPs ledelse flere ganger om overføring av blant annet domenet uten å få svar. INPs ledelse har imidlertid tatt kontakt tilbake via en advokat, og vi har forespurt et møte der vi skulle finne god måte å gjøre dette på, skriver den avgåtte partilederen.

– Å gå rettens vei virker på meg veldig overdrevet, men dem om det, skriver Waltherzøe videre.

Han viser til styremedlem Ziv Bødker, som er den i Industripartiet som skal ha vært i dialog med advokaten til Industri- og Næringspartiet. Bødtker svarte ikke på henvendelse fra NTB lørdag ettermiddag.

Beholdt kontrollen

Etter at den tidligere partilederen trakk seg og etablerte et nytt parti i slutten av januar, har han altså beholdt kontrollen over partidomenet.

Det har ført til at den nye partiledelsen ikke har hatt kontroll over partiets epostkontoer og nettsider, som er viktige kommunikasjonskanaler ut mot medlemmene.

Gjentatte ganger skal det ha blitt gjort forsøk på å få tilbakeført administratorrettighetene til den nye partiledelsen, men Waltherzøe skal ha motsatt seg dette, skriver den nye partiledelsen.

– Nå har tingretten endelig slått fast at det er medlemmene som på demokratisk vis eier kontrollen til INP-domenet, og at viktige eiendeler til et politisk parti i Norge ikke kan kontrolleres av én enkelt person, skriver Nesse.

Partisplittelse kan føre til pulverisering

Denne typen stridigheter er ikke ukjent i norsk partiflora. Av og til går det på politikk, av og til personer, ofte begge deler.

Noen ganger ender det med en splittelse, som i dette tilfellet. Da står man igjen med to partier, som begge tar med seg hver sin del av medlemsmassen, og trolig også velgerne.

For INPs del blir dermed et lite parti enda mindre, mens Det norske industripartiet (DNI) foreløpig er et helt ubeskrevet blad. .

Venstre er ett av de partier som historisk har vært mest rammet av dette, med en kaotisk splittelse i 1972.

Venstre har etter hvert klart å reise seg igjen, mens avleggeren, Det liberale folkepartiet, i dag er borte.

Det er for tidlig å se hva som blir resultatet av bråket i INP, men noen vinn-vinn-situasjon er det neppe.

Les også: 

Kraftig fall for INP på ny måling

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.