Cecilie Lyngby, tidligere leder i Folkets Parti. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Cecilie Lyngby, som i fjor høst trakk seg som leder for Folkets parti, blir med i tidligere INP-leder Owe Ingemann Waltherzøes nye parti Det norske industripartiet (DNI)

Det skjer nokså dramatiske endringer i den norske floraen av såkalte småpartier, det vil si partier som ikke har plass på Stortinget.

De er gjerne samlet i kategorien «Andre partier» i meningsmålingene. Her finner man også partier som Norgesdemokratene, Konservativt, Norges Kommunistiske Parti (NKP), Alliansen osv.

Nå handler det om tre ulike aktører, nemlig INP, Owe Ingemann Waltherzøes nye parti Det norske industripartiet (DNI) og Folkets parti, tidligere undernavnet Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Nylig har man kunnet lese om interne stridigheter og til slutt splittelse i INP, etter at partiet en periode hadde markert seg som en nykommer med relativt stor oppslutning på meningsmålingene.

INP lå over sperregrensen på flere målinger, og lå dermed an til å kunne bli representert på Stortinget ved kommende valg. Men så oppsto det en del bråk innad i partiet, og partileder Owe Ingemann Waltherzøe måtte trekke seg.

Han har altså startet et nytt parti, det nevnte Det norske industripartiet (DNI).

Dette siste partiet får nå støtte fra to tidligere sentrale personer i Folkets parti, nemlig Cecilie Lyngby, som i fjor høst trakk seg som leder for partiet etter et svakt resultat i kommunevalget.

NTB melder om saken.

I en epost til NTB skriver Lyngby også at Britt Fossum, som satt sammen med henne for Folkets parti i bystyret i Oslo i forrige periode, har meldt overgang til Det norske industripartiet (DNI).

Fossum bekrefter også dette til NTB.

Disse to tidligere Folkets parti-profilene har i senere tid vært aktive i sosiale medier, med et prosjekt de har kalt «Cecilie og Britt rydder opp».

Her tar de for seg saker og problemer primært i Oslo-politikken, og har rettet en kritisk pekefinger mot partier og politikere de synes fortjener det. I Oslo er det som kjent mye å ta av i så måte.

Starter «på bånn»

Nå er det altså klare for ny innsats i partipolitikken igjen.

– Da vi er engasjert i samfunnsdebatten, og mener at valget i 2025 er ekstremt viktig, har vi opprettet lokallag i Oslo for Det norske industripartiet og vil jobbe sammen med Owe Ingemann Waltherzøe mot 2025, skriver Cecilie Lyngby i eposten.

Lyngby tok i 2020 over som leder for det som da het Folkeaksjonen nei til mer bompenger, etter at partiet året før hadde gjort et brakvalg der de kom inn i flere kommunestyrer.

Hun kom selv inn i Oslo bystyre med tre partikollegaer. I 2022 skiftet partiet navn til Folkets parti.

Lyngby gikk av som partileder i fjor høst, etter at Folkets parti ikke kom inn i noen kommunestyrer under valget.

Sammen skal de jobbe for å få Det norske industripartiet (DNI) opp på radaren. Ifølge Sentios seneste meningsmåling gjengitt i dag, se artikkel under, er det et stykke igjen dit.

Det nye partiet er ikke engang synlig i resultatene, og har foreløpig en oppslutning farlig nær nullpunktet blant velgerne.

Her er det snakk om å skulle bygge et parti fra grunnen av.

Les også: 

Kraftig byks for FrP: Større enn Ap for første gang på 15 år

Bestill gode bøker fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.