Owe Ingemann Waltherzøe og hans nye parti, Det norske industripartiet (DNI), vil markere seg mot venstre i politikken og mener konkurrenten INP står for en «høyredreining» DNI «ikke kan stå inne for».

Uttalelsen falt i Politisk kvarter på NRK Radio 2. mai, i et innslag der Ann Jorun Hillersøy ble intervjuet.

Hun ble sist helg valgt til ny leder i partiet Waltherzøe startet, Industri- og næringspartiet (INP). Waltherzøe trakk seg som leder i januar i år, etter intern uro i partiet.

Programverten spiller av et klipp der Waltherzøe kommenterer sitt tidligere parti.

– Min analyse er at INP har en mer høyredreining enn det DNI har. Når man sender ut et brev til sine medlemmer, der det står «Alt for Norge», så viser vel det egentlig at man går til en side som ikke vi i DNI kan stå inne for, sier Waltherzøe.

– Vi har sett at de stort sett samarbeider med høyresiden i lokalvalgene.

Er det meningen at vi skal ta ham på ordet og tolke det dithen at DNI ikke skal jobbe til det beste for Norge?

INP sier litt om Kongens valgspråk i en pressemelding etter landsmøtet:

Gjeldende norsk politikk rammer husholdninger og næringsliv gjennom høye energipriser, svekket krone og økte renter.

INP leverer konsekvensorientert politikk uten ideologiske føringer, hvor vi følger Kongens ordspråk  “Alt for Norge”.

Tilbake i studio:

Programvert: – Har Waltherzøe rett?

Hillersøy: – Vårt program er akkurat det samme nå som det var da, og om DNI ønsker å legge seg til venstre for sentrum så må de jo gjerne gjøre det. Men vi står jo fast der vi alltid har vært.

Programvert: – Hva betyr sentrum for deg?

Hillersøy: – Det er verken rødt eller blått, det er midt i sentrum der vi trives best. Hvis man ser på for eksempel Sandefjord, der sitter jo INP [i kommunestyret] og stemmer etter sitt program, og da stemmer man sammen med Rødt og Frp og Krf og Høyre og Ap alt ettersom. Det er konsekvenspolitikken vår. Det er litt vanskelig å plassere oss på en politisk akse.

Waltherzøe skriver på DNIs nye nettsider at partiet er et realpolitisk sentrumsparti. «Sunn fornuft» er overskriften på partiprogrammet.

I innledningen utdefineres den samme høyre-venstreaksen partilederen akkurat brukte som ammunisjon mot hovedkonkurrenten:

Vi ser at i de fleste vestlige demokratier forvitrer og forsvinner de gamle styringspartiene helt eller delvis. Dette antar vi i DNI er fordi velgerne i dag er såpass opplyste at de ikke lenger definerer sitt politiske ståsted etter en tradisjonell høyre/venstre akse.

«Alt for Norge» er altså for høyreorientert, samtidig som innledningen på DNI-programmet avsluttes med «Norge styres best fra Norge». «Norge» forekommer ti ganger bare på denne første siden i partiprogrammet.

Waltherzøe tok tilsynelatende en spansk en. Den er ganske billig og reduserer dessverre troverdigheten hans ytterligere, etter hans klønete sorti fra INP og måten han som partileder unngikk å mene noe om asyl- og innvandringspolitikk.

Det siste fremsto som en sleip måte å føre velgere bak lyset på. Den daværende nettsiden inneholdt ikke et ord om temaet.

Nå «analyserer» han konkurrenten på en måte han ikke tror på selv og kleber det til venstresidens konsept om brun nasjonalisme.

Det er et spill velgerne er lei. De hadde sannsynligvis sett for seg noe litt mer rakrygget.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.