Cecilie Lyngby er nyvalgt til leder i Folkets Parti. Foto: Terje Pedersen / NTB

Nylig trakk Bjørn Revil seg fra Folkets Parti (FP) i Oslo bystyre, og meldte overgang til Fremskrittspartiet. Det får en rasende FP-leder Cecilie Lyngby til å slå med storslegga.

På landsmøtet i FP (partiet het tidligere FNB, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger) brukte  partileder Cecilie Lyngby mye tid til et oppgjør med partiets avgåtte gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørn Revil.

Revil hoppet nemlig av fra FP, og gikk over til FrP.

Ifølge Avisa Oslo er Lyngby knallhard i sin om tale av denne manøveren fra Revil:

– Det er et umenneskelig svik, sier hun.

Lyngby brukte deler av partiledertalen under landsmøtet på Gardermoen til å kritisere nettopp denne brå partiovergangen.

Lyngby uttalte dette om Revil:

– Det har vært sjokkerende til tider for å si det mildt når jeg ser hvordan enkelte politikere oppfører seg. Det siste eksempelet heter Bjørn Revil.

Hun utbroderer sin retorikk om svik, og sier blant annet:

–  Bjørn har sviktet partiet. Og det som gruppeleder på Oslo rådhus. En bølge av sinne og tårer slo over både Britt og meg. Eller sagt på en annen måte, gulvet åpnet seg under oss.

– Da vi dannet vår gruppe på rådhuset i Oslo lovte vi hverandre på tro og ære å aldri svikte hverandre. Den stygge historien Bjørn Revil er bare trist. Jeg stolte på ham.

Avisa Oslo var til stede da Frp-gruppeleder Camilla Wilhelmsen gikk ut av et gruppemøte og fortalte om Frps nyervervelse. Og det var gjennom AO og de andre mediene resten av FP-gruppa fikk vite om overgangen.

Bjørn Revil er oppgitt over Lyngbys tirade mot ham:

– Hun brukte også store deler av talen sin på FNBs landsmøte til å snakke nedsettende om meg, noe flere delegater reagerte på. En partileders tale på et landsmøte skal være motiverende og inspirerende, skriver han i en e-post til Avisa Oslo.

Revil mener det ikke er noe unaturlig over at han som gruppeleder i FP har hatt jevn kontakt med Wilhelmsen i FrP.

– Selvsagt snakker jeg ofte med Frps gruppeleder på samme måte som jeg har mye kommunikasjon med de aller fleste av bystyrets medlemmer, skriver han.

– Hva synes du om karakteristikken «et umenneskelig svik»? spør Avisa Oslo.

– Jeg synes nok kanskje vi politikere bør bruke et litt mer moderat språk enn det.

Bare to igjen

Folkets parti FNB ble stiftet i 2014 som et protestparti mot bompenger. I kommunevalget i 2019 fikk partiet 2,4 prosent av stemmene på landsbasis, og hele 5,8 prosent i Oslo. Det ga fire plasser i bystyret.

Partiet gjorde det særlig skarpt i den tradisjonelle Ap-bastionen Groruddalen.

Etter valget trakk Danny Chaudhry seg ut av bystyregruppa etter en splittelse som også inkluderte flere bystyrevaraer. Nå består gruppa kun av Cecilie Lyngby og Britt Fossum, etter at den tidligere gruppelederen Revil gikk til Frp.

– Ikke greit

Da bystyret på et møte 15. juni skulle behandle Revils overgang – noe som er vanlig prosedyre – tok Lyngby ordet:

– Jeg håper, ordfører, at både administrasjonen og byrådet kan se igjennom om det kan være noen kjøreregler for når en gruppeleder forlater gruppen sin som han har ansvaret for. Det er økonomi, det er personalansvar, det er ganske mye. At man kan forlate gruppen på dagen, uten å informere gruppen og at gruppen skal få vite dette fra mediene, det syns jeg ikke bør skje på Rådhuset framover.

Revil mener på sin side at Lyngby at hun har fått en «grundig muntlig og skriftlig gjennomgang» med det hun trenger å vite.

Dermed er nok et parti i kategorien Andre utsatt for krangel og offentlig skittentøyvask . Tidligere i år ble Demokratene  rammet av noe tilsvarende.

Les også: 

Etter høstens katastrofevalg: Folkeaksjonen nei til mer bompenger bytter navn

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nye boken fra Document forlag:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.