Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Partiet Rødt ønsker å ha en forpliktende samarbeidsavtale dersom det blir et regjeringsskifte ved valget til høsten. Dermed kan en regjering ledet av Støre eller Vedum måtte danse etter kommunisters pipe.

Det er NTB som forteller om saken.

– Vi skal ikke være en dørmatte, sier partileder Bjørnar Moxnes til NRK.

Partiet har lagt frem et eget dokument i sakens anledning:

«Vår vurdering er at det mest effektive for å sikre en ny politisk retning vil være en avtale med en ny regjering, gitt at avtalen er god nok», heter det i et dokument som legges fram onsdag kveld.

Man ønsker konkret innflytelse over hvordan en ny regjering skal styre landet.

– Valget må bli et politisk retningsskifte. Derfor åpner vi for et reelt samarbeid med en ny regjering for å stenge døra for høyresiden, sier Rødt-lederen.

«Derfor sier vi nå til de andre partiene at det bare er å innstille seg på å sette seg ned ved forhandlingsbordet med Rødt etter valget, slik at vi sikrer et nødvendig politisk retningsskifte», står det videre i dokumentet.

Moxnes varsler flere krav til en samarbeidsavtale – krav han understreker at er reelle. Han trekker fram at forskjellene skal ned, at det skal bli profittfri velferd og at det skal bli slutt på det han kaller en handlingslammelse innen natur-, klima- og næringspolitikk.

Overfor NRK peker partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet på at hennes parti og Rødt står langt fra hverandre.

– Vi samarbeider godt fra sak til sak i Stortinget i mange kommuner, men noe annet er å ha en formalisert samarbeidsavtale, sier hun.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har takket nei til kanalens ønske om et intervju om Rødts strategi.

Rødt toner generelt ned at partiets bakgrunn og fundament er kommunistisk. Men den totalitære kommunist-ideologien er fortsatt en grunnsten for partiet, som det klokkeklart ble vedtatt på partiets landsmøte i 2019.

Partiets program skal fortsatt slå fast at målet er «det Karl Marx kalte kommunisme», skrev NRK etter landsmøtet.

Det er uklart hvordan Arbeiderpartiets og Senterpartiets velgere vil stille seg til å stemme for en regjering som vil være influert av et erklært kommunistparti.

(Saken er oppdatert).

 

Vi setter stor pris på din støtte: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.