Partileder Trygve Slagsvold Vedum på Senterpartiets landsmøte i Trondheim. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Døren er stengt. Det er fortsatt uaktuelt for Senterpartiet å ønske SV velkommen inn i regjering. Det hjelper ikke at SV har fått ny Nato-politikk.

Lørdag fikk SV ny leder, ny nestleder og ny Nato-politikk. Har det gjort partiet mer spiselig for Senterpartiet som regjeringspartner?

– Nei, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

NTB-Marius Helge Larsen og Bibiana Piene melder om saken.

Vedum har lenge pekt på SVs Nato-motstand som en årsak til at Senterpartiet ikke ønsker å samarbeide med SV i regjering.

Men lørdag skrotet SV kravet om at Norge skal melde seg ut av Nato. Det er ikke nok til å åpne den lukkede døren.

– Vi har jo ment at det beste er en Sp-Ap-regjering, og det mener vi fortsatt. Og så er det veldig bra at SV nærmer seg oss i Nato-debatten, sier Vedum.

Fortsatt for stor avstand

Han mener avstanden mellom de to partiene fortsatt er stor i sikkerhetspolitikken.

Slik Vedum oppfatter SVs nye Nato-vedtak, så er partiet fortsatt kritisk til forsvarsalliansen, selv om de ikke lenger aktivt vil melde seg ut.

Han viser til tiden etter Russlands invasjon i Ukraina i fjor, hvor regjeringen etter hvert besluttet å sende våpen i samarbeid med Nato.

– Det hadde vært veldig krevende å skulle hatt SV med på den tiden. Beslutningene måtte tas raskt. Både Sp og Ap har et tydelig avklart forhold til Nato. I tillegg måtte vi raskt beslutte å sende våpenbistand til Ukraina, sier Vedum.

Han legger til:

– Vi har også måttet ruste opp vårt eget forsvar. Jeg er helt sikker på at en regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet har gjort oss mer styringsdyktig i denne tiden, sier Sp-lederen og finansministeren.

Et minst like stort problem: Ulike syn på olje og gass

Vedum sier at  Nato langt ifra er den eneste stridssaken som skiller de to partiene, og minner om SVs syn under regjeringsforhandlingene mellom Ap, Sp og SV høsten 2021:

– De mente det var feil at vi ville være framtidsrettet og utvikle norsk olje- og gasspolitikk. SV ønsket mer en avviklingstenkning. Så de tok jo noen valg der. Men vi skal vi selvfølgelig samarbeide med SV i Stortinget i enkeltsaker, og det gjør vi.

Lysbakken tok oppgjør

Audun Lysbakken har nå gått av som SV-leder. I avskjedstalen fredag spanderte han en hilsen til Senterparti-landsmøtet som pågår i Trondheim. Men samtidig tok han et oppgjør med hvordan Senterpartiet håndterer situasjonen.

– Det er trist at Senterpartiet de siste årene har gjort det til et gjentatt politisk poeng å holde avstand til SV og dyrke konflikter med venstresiden og miljøvernere, sa han.

SVs nye leder, Kirsti Bergstø, har gjort det klart at hun ikke stenger døra for regjeringssamarbeid.

Større avstand på ruspolitikk

På sitt landsmøte har Senterpartiet blant annet vedtatt å skjerpe sin ruspolitikk, noe som øker avstanden til SV på dette feltet.

Blant annet vil Sp sikre at politiet har hjemmel til å ransake folk ved mistanke om besittelse av narkotika.

SV ønsker på sin side en avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Senterpartiet har også vedtatt å åpne døra på gløtt for kjernekraft, noe SV er klart imot.

De færreste observatører vil se for seg at SV kommer inn i den nåværende regjeringen med det første.

Les også: 

Sp/Ap passer ikke sammen

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok
her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.