Frp-nestleder Sylvi Listhaug (t.v.) er fornøyd med at Ap-leder Jonas Gahr Støre (midten) går imot regjeringens planer om avkriminalisering av brukerdoser. SV-leder Audun Lysbakken er mer skeptisk. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Både blant andre partier på rødgrønn side og i Arbeiderpartiet er det skuffelse over at partileder Jonas Gahr Støre gikk imot sentrale deler av rusreformen.

– Et svik mot ungdommen, sa fungerende MDG-leder Arild Hermstad.

– Venstresida må sikre en rusreform der vi går fra straff til hjelp. Strafferegimet rammer særlig arbeiderklassens barn. Ap burde stille opp for dem, sa SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson.

Reaksjonene kom raskt etter at Arbeiderpartilederen flagget sitt standpunkt fra talerstolen fredag formiddag. De kraftigste ordene kom fra Venstre-leder Guri Melby, som leder partiet som står bak reformen.

– Støre vil fortsatt bruke straff i ruspolitikken selv om vi vet at det ikke virker og har svært negative konsekvenser. Med det viser han dessverre sitt sanne jeg: moralismens forsvarer, sa Melby.

Dissens
Fredag skal Aps landsmøte votere over en uttalelse der partiet sier nei til sentrale deler av regjeringens foreslåtte rusreform. Blant annet ønsker man ikke en generell avkriminalisering av mindre doser narkotika, men avkriminalisering kun for tunge rusavhengige.

Fire personer har tatt ut dissens, deriblant tungvektere som Oslo-byrådsleder Raymond Johansen og Bergensordfører Marte Mjøs Persen.

– Vårt forslag vil fortsatt bety at narkotika er forbudt. Forskjellen er at en ikke skal bli straffet for bruk og å ha små brukerdoser. Vi ønsker at rusavhengige skal møtes med hjelp, ikke straff, sier Persen til Bergens Tidende.

Støre får Listhaug-støtte
Nestleder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet er blant de få som har uttrykt støtte til Støres standpunkt.

– Det er veldig gledelig at Støre er mot avkriminalisering av narkotika, og av hensyn til landets barn og unge håper jeg virkelig at flertallet på Ap sitt landsmøte er enig med ham. Da vil det være et flertall på Stortinget som vil skrote regjeringens rusreform. Jeg vil invitere Ap og Sp til et samarbeid om en ettervernsreform for rusavhengige og bedre oppfølging av unge narkotikabrukere, sier Listhaug til NTB.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.