En bred allianse har ikke gitt opp kampen for avkriminalisering av narkotika. Høyres Sandra Bruflot fortsetter kampen og har både mediene og Høyesterett med seg. Man gjør et skille mellom avkriminalisering og legalisering. I praksis går det ut på det samme.

Høyre foreslo svært høye kvanta, selv for tunge stoffer, til personlig bruk.

 

Blant annet foreslår regjeringen en maksgrense på besittelse av 2 gram når det gjelder heroin, kokain og amfetamin. Cannabis får en straffefri terskelverdi på 10 gram, mens MDMA, som er det aktive stoffet i ecstasy, får 0,5 gram.

Man sier man vil gå fra straff til hjelp, men den omfattende hjelpen loven forutsetter med rådgivning, er papirbestemmelser.

Men det er gått politikk i det:

– Målet er jo å få på plass en rusreform der man går fra straff til hjelp, sier Høyres Sandra Bruflot, som sitter i helse- og omsorgskomiteen, til NRK.

Det er et drøyt år siden den omstridte reformen ble nedstemt i Stortinget, hvor et flertall bestående av Ap, Sp og Frp sa nei. Forslaget gikk ut på at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk skal avkriminaliseres og ikke lenger straffes. (NTB)

Det NTB skriver er positivt feil. Narkotika skal ikke være forbudt, det skal avkriminaliseres, men ikke legaliseres, selv om forskjellen kun består på papiret.

Høyesterett fant det for godt å overkjøre Stortingets flertall som sa nei til reformen.

I april slo imidlertid Høyesterett fast i en fellesdom at rusavhengige ikke skal straffes ved kjøp, besittelse og oppbevaring av små mengder narkotika. Flere har pekt på at det dermed i praksis er deler av det opprinnelige rusreformforslaget som er innført av Høyesterett. Høyre vil nå gjøre et nytt forsøk på å banke gjennom rusreformen.(NTB)

Når politikere ønsker noe, finner de på omstendigheter som krever at loven vedtas.

– Dette er en vanskelig situasjon for alle, ikke minst for politiet, men også for brukere som ikke har noe å forholde seg til. Det er bortimot et lovtomt rom, sier Høyres Sveinung Stensland, som sitter i justiskomiteen. (NTB)

Narkotika er slett ikke et lovtomt rom. Det er forbudt, men en liberal fløy vil avkriminalisere det. De er del av en internasjonal trend som i USA har ført til over 100.000 overdosedødsfall. I året.

Når man åpner grensene og avkriminaliserer har man nærmest garantert en misbruksbølge. Dette kan vanskelig kalles humant.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.