Ruspolitisk talsmann for Høyre, Sandra Bruflot, kritiserer regjeringen for å ville gi politiet flere virkemidler i kampen mot narkotika og kaller det «diskriminering».

– Vi har ventet regjeringens alternativ til vår rusreform i tre år. Hvis det de foreslår som «forebygging», er ransakelser, spyttprøver og andre virkemidler politiet ikke skulle hatt, så er vi på vei i veldig feil retning, sier Bruflot, som er ruspolitisk talsperson i Høyre.

Hvis kriminalitetsbekjempelse er ensbetydende med diskriminering er all straffeforfølging diskriminering av befolkningen. Det ligger i strafferettspleiens natur: Noen er kriminelle og de vil politiet avsløre.

Men Høyre går inn for avkriminalisering av all narkotika. Da kommer de på kollisjonskurs med dagens kriminalitetsbekjempelse. Dette er et blad ut av den politikken som har vært før i flere delstater i USA og resultatene har vært katastrofale.

Likevel forsøker Bruflot å skamme ut Senterpartiet.

Hun reagerer særlig på to ting:

* Senterpartiet har sagt at de vil gi politiet flere verktøy for å kunne avdekke besittelse og bruk av narkotika, etter at Riksadvokaten har satt foten ned mot ransakelser ved mistanke om dette.

* Regjeringen har varslet at de ønsker endre loven slik at rusavhengige møtes med helsehjelp ved bruk og besittelse, men at det fortsatt skal være straffbart.

– Jeg skjønner ikke hvordan de skal klare å skille de som er rusavhengige og «verdige nok» til å slippe straff og de som ikke er det og skal straffes. Det er noe veldig galt i å si at du må få livet ditt enda mer ødelagt, bli enda sykere og mer avhengig før vi skal hjelpe deg, og før det skal vi straffe deg, sier Bruflot til NTB.

– De bør legge fra seg tanken om at vi skal ha noen regler for dem som man mistenker at bruker illegale rusmidler, og andre regler for resten av befolkningen. Hvis ikke er jeg redd vi får en diskrimineringsreform, sier hun.

Da Høyre satt i regjering foreslo de for Stortinget å avkriminalisere både besittelse og bruk av narkotika, også tyngre stoffer. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville ikke være med på avkriminalisering. De holder fast på den kriminalitetslinje som har vært fulgt i årtier.

Riksadvokaten gikk overraskende inn for Høyres forslag og har undergravet kriminaliseringslinjen innenfra.

– Vi må ha en kunnskapsbasert ruspolitikk. Rusreformutvalget klarte ikke å finne belegg for at rusbruken vil øke dersom man avkriminaliserer, sier Bruflot.

Det er en utrolig uttalelse som stemmer dårlig med statistikk som viser at en betydelig andel ungdom i sentrale strøk har brukt kokain. Vi vet om beslagene som gjøres på flere tonn kokain. Det er snakk om enorme fortjenester som går inn i organisert kriminalitet. Vil ikke omsetningen øke hvis stoffet i tillegg blir avkriminalisert?

Høyres politikk virker som et bestillingsverk fra kartellene og Soros og Biden. Det er samme destruktive politikk som ofrer ungdommen på deres politiske alter.

Hun mener at all statistikk viser at dagens ruspolitikk ikke har fungert.

– Vi har hatt en ruspolitikk som gjør at vi er på Europa-toppen i overdosedødsfall, som gjør at ungdom ikke har ringt ambulanse når kompisen har tatt overdose, sier hun.

– En dårlig idé

Bruflot mener at et minimum må være at samme regler gjelder for alle. Hun mener også det er problematisk å gi politiet flere virkemidler for å avdekke bruk eller besittelse.

– Det du mistenkes for må være alvorlig nok for at politiet skal kunne ransake deg, sjekke mobilen eller kaste deg på glattcelle. Så hvis Senterpartiet og regjeringen vil gi politiet de verktøyene, mener de enten at denne forholdsmessigheten ikke skal gjelde, eller så må de heve straffene. Det er en dårlig idé, og ingenting tyder på at det vil få ned rusbruken, sier hun.

Hun mener slike verktøy i prinsippet vil være diskriminerende.

Hvis politiet ikke skal kunne ransake på mistanke om narko eller kniv og våpenbruk vil Høyre frata politiet de midlene de i dag har til kriminalitetsbekjempelse. Høyre kaller det «diskriminering». Dette er woke-politikk.

– Hva er Høyres løsning da?

– Vi til gjøre det enkelt å få hjelp, avskaffe de lange ventetidene som er på rusbehandling nå, og sørge for flere lavterskeltilbud. Vi er for avkriminalisering, men vi vil fortsatt at de som blir tatt for bruk og besittelse skal ha oppmøteplikt til rådgivning og hjelp.

– I tillegg vil vi styrke politiet. De kan gjøre en kjempejobb når det gjelder forebygging, men da må de kunne bruke tid og ressurser på å være oppsøkende og ute i ungdomsmiljøene. (NTB)

Høyre liberaliserer og vil innføre frivillige ordninger: Oppmøteplikt for rusmisbrukere? For å bekjempe ungdomskriminalitet ville de innføre møteplikt for foreldrene til mindreårige.

Høyre innfører ordninger som man vet ikke fungerer, men de fungerer som fikenblad for liberalisering. Senterpartiet kjøper det ikke.

Lisa Marie Ness Klungland, som er helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, sier til NTB at Høyre er enige med Sp om at ruspolitikken må forbedres.

− Så skiller vi lag når Høyre går til et så uansvarlig skritt som å ville gjøre det straffefritt med festdop.

Hun sier det er forskjell på hvordan vi skal møte en person med langvarig rusavhengighet, en ungdom som holder på å falle utenfor og en voksen person som ser på narkotikabruk som rekreasjon.

− Høyre ønsker å ta alle under en kam med en generell straffefrigjøring. Vi vil ha ulike tiltak. Hjelp for personer med rusavhengighet og en tydelig konsekvens for de som vil utforske narkotikabruk. Det skal være straffbart å gå rundt med kokain, ecstasy og cannabis, sier Klungland.

Skal finne gode løsninger

Sp-politikeren mener Høyre ignorerer problemene med ungdomskriminalitet og økningen i kokainbruk blant ungdom.

− Narkotika er en sterk pengedriver for ungdomskriminaliteten. Da må politiet få bekjempe narkotikabruk. Derfor har vi ekspertutvalg som ser på hvordan politiet kan få gjøre dette på en god måte, sier hun.

− Høyre velger å skyve de mennesker med rusavhengighet foran seg, og ignorerer store grupper med ungdom. Vi skal heller finne gode løsninger for de som sliter med rusavhengighet. Domstolene har klart å sette forholdsmessig straff for mennesker med rusavhengighet, sier hun videre.

Klungland sier Erna Solberg og Høyre skjønnmaler sine løsninger i rusomsorgen med ord som valgfrihet, men at realiteten er at det vil føre til behandlingssteder bare noen få steder i landet og gjøre flere unge sårbare for å begynne med rus. (NTB)

Høyre fastholder avkriminaliseringen etter tre års opposisjon og med fortsatt motstand fra Ap/Sp. Det må bety mye for dem å innføre Soros-politikk i Norge.

Senterpartiet viser her en jordnærhet som er mange har etterlyst på andre områder.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.