Høyesterett har bestemt at avhengige ikke skal straffes for besittelse av små mengder narkotika. Det kommer frem i en fellesdom som gjaldt heroin, kokain og amfetamin. -Fem gram er ok, sier høyesterett. Dermed har høyesterett i praksis innført Solberg-regjeringens narkoliberalisering, sier Elden.
Igjen ser vi et eksempel på at den dømmende makt er mer liberal enn opinionen. Det er et drøyt stykke av høyesterett å si ja til noe som et flertall i Stortinget sa nei til.

Forslaget om avkriminalisering gikk ikke gjennom i Stortinget i fjor, men dommen i Høyesterett er i praksis en avkriminalisering, slår advokat John Christian Elden fast overfor Dagbladet.

– Høyesterett har i praksis innført Solberg-regjeringens forslag om avkriminalisering for rusavhengige. De skal ikke lenger arresteres eller bøtelegges, men hjelpes, sier Elden.

Høyres Sveinung Stensland, som var saksordfører i Stortinget da Solberg-regjeringen foreslo en avkriminalisering, sier at det i praksis er en del av rusreformen som innføres av Høyesterett.

– Regjeringen har nå et stort ansvar for å rydde opp i en situasjon de har skapt selv, de kunne hørt på oss og fått alt på plass i fjor, men lot være. De ofret rusreformen og lot politisk prestisje stå i veien for en reform som ville hjulpet de som trenger det mest. Nå har vi en halvveis reform, sier Stensland. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.