Rødt-leder Bjørnar Moxnes avviser påstander om at han bruker populistiske grep for å fremme partiets politikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

– En populist vender kappen etter vinden. I Rødt blåser vinden vår vei, sier partileder Bjørnar Moxnes – som kan gå på en ny smell om ordet «kommunisme».

– Jeg er ingen populist, jeg er en sosialist, sier Rødt-lederen til NTB som svar på karakteristikken fra blant annet Dagsavisen -kommentator Hege Ulstein.

Hun kaller Moxnes en «fullblods populist» som bruker klassiske grep som å latterliggjøre politiske motstandere, polarising og skjerping av fiendebildene. I tillegg går Rødt, i likhet med Frps Carl I. Hagen, inn for å bruke mer av oljeformuen i Norge.

– Vinden har snudd

Overfor NTB avviser Moxnes at han bruker populistretoriske grep.

– En populist vil nok mange se på som en som vender kappen etter vinden. Men det som har skjedd, er jo at vinden har snudd, sier Moxnes.

– Vi står fast på politikken vår. Men det er jo samfunnet som har blitt polarisert gjennom at forskjellene øker. Det svekker samfunnslimet. Men på Stortinget virker det som om en del partier fortsatt tror vi er et slags Kardemomme by-aktig, harmonisk samfunn.

Formtopp

At Rødt er i medvind, viser en fersk måling fra Norfakta: Der får Rødt 4,9 prosents oppslutning og holder seg for fjerde måned på rad over sperregrensen. Resultatet er det beste for partiet siden målingen startet opp i 2008.

– Du er ikke redd for at partiet når formtoppen litt for tidlig?

– Dette landsmøtet er en kjempeopptur. Jeg tror ikke vi har brent av kruttet ennå, men at vi kommer til å styrke oss fram mot valget, sier Moxnes.

Rødt sikter seg særlig inn mot byene, og har utpekt Frp som hovedmotstander.

– Vi vil skape en folkebevegelse mot Forskjells-Norge, slo nestleder Marie Sneve Martinussen fast fra talerstolen, der hun omtalte andre partier som Ole Brumm-partier.

– De sier de vil ha vinn-vinn. Men veldig ofte er det sånn at noen må få mindre for at andre skal få mer, sa hun.

Kommunismevedtak lørdag

En av de store sakene på landsmøtet er om begrepet «kommunisme» skal skrotes fra partiets nye prinsipprogram, noe både partileder Moxnes og et mindretall i programkomiteen ønsker.

Allerede lørdag kan saken bli avgjort.

– Ingenting blir helt endelig vedtatt før i morgen. Men vi vet nok hvordan det går etter de første avstemningene i dag, sier redaksjonskomiteens leder Mimir Kristjansson til NTB.

– Står i veien

Saken førte til heftig debatt lørdag.

– Mitt problem er at «kommunisme» ofte står i veien for det vi ønsker å få til, sa Moxnes i debatten.

Helt siden han ble Rødt-leder i 2012, har han forsøkt å luke ut begrepet fra prinsipprogrammet. På landsmøtet i 2014 tapte han, og det knytter seg stor spenning til om det samme vil skje på årets møte.

Skepsis

Andre er langt mer skeptiske til å fjerne ordet.

– Språk er makt. Jeg er kommunist, og jeg forstår ikke hvordan vi kan ha et kommunistisk grunnsyn uten å nevne kommunisme, sa Andreas Lindrupsen.

Kristjansson støtter derimot Moxnes.

– Vi må innse at mange folk setter ordet «kommunisme» i halsen, sa han.

Det er de 219 landsmøtedelegatene som avgjør saken. Verken Moxnes eller resten av partiledelsen har stemmerett.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂