Partileder Bjørnar Moxnes på Rødts landsmøte i Stavanger fredag. Foto: Carina Johansen / NTB

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber Rødts landsmøte snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Dette skaper debatt i partiet.

Våpenstøtten til Ukraina ligger an til å bli det største stridstemaet på Rødt-landsmøtet. Ledelsen ønsker å gå inn for slik støtte. Men i deler av partiet finnes det motstand.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som fortsatt har et vedtak om motstand mot våpenstøtte. Men denne våren har Moxnes og de fleste i partiledelsen snudd i saken.

NTB melder om saken.

Derfor kan det ligge an til endring i partiets offisielle standpunkt.

På grasrota i Rødt er det imidlertid fortsatt en del opposisjon mot å sende våpen til Ukraina.

Mange vil påpeke at Rødt har visse tradisjoner for å fungere som støttespillere for diverse diktatorer i øst, og enkelte har ikke gitt slipp på denne tilbøyeligheten. Dessuten finnes alltid universalargumentet om at det er andre ting å bruke pengene på.

– Ikke nøytrale

Moxnes på sin side er klar på at partiet bør støtte Ukrainas kamp mot invasjonen:

– Det viktige er at vi er antiimperialister i praksis. Når en stormakt invaderer et annet land, stiller vi oss solidarisk med dem som blir angrepet og kjemper, og støtter etter beste evne. Vi stiller oss ikke nøytrale, framholdt Rødt-lederen.

Han fortsetter:

– For å tvinge ukrainerne i kne bomber Russland sykehus og skoler, naturreservat og infrastruktur, leiligheter og landsbyer, sa han og understreket at Russlands krig er en ulovlig, folkerettsstridig angrepskrig som undergraver nabolandets territorielle integritet.

Derfor mener har konklusjonen gir seg selv:

– Ukraina fører en legitim forsvarskamp mot invasjonen og for nasjonal selvråderett – det er dette som er hovedsaken, slo han fast.

– Gir ikke mening

Moxnes viser til at om det hadde vært Norge som ble angrepet, ville vi tatt imot all den hjelpen vi kunne få:

– Jeg er helt trygg på at Rødt aldri ville legge landet forsvarsløst. Derfor gir det ikke mening for meg at Rødt skal være mot all norsk våpenstøtte til Ukraina.

Han legger til:

– Uten militær motstand hadde Ukraina vært overkjørt. Deres legitime forsvarskamp avhenger av våpenstøtte. Og de har bedt oss om den støtten, understreket Moxnes.

– Alternativet til våpenstøtte er ikke fred, men å overlate ukrainerne til seg selv, sa han.

Lang debatt

Lørdag er det satt av flere timer til å debattere våpenstøtte til Ukraina.

I en uttalelse går uttalelseskomiteen inn for et fortsatt nei. Men komiteen er delt, og et flertall i sentralstyret har sendt inn et endringsforslag om å si ja til våpenstøtte.

Les også: 

Moxnes vil sende våpen til Ukraina, men ikke ubetinget

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.