Rødt falt tidligere i uken ned på nei til norske våpen til Ukraina. Tirsdag fulgte SV og SU etter. Det er betydningsfullt at begge de to sosialistiske partiene faller ned på nei med henvisning til norsk tradisjon og lovverk. Ap kan få problemer på sikt med sin helomvending.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt slet i Debatten med å forklare hvordan hun kunne snu 180 grader fra torsdag til mandag. Hun ble kun overgått av sin forgjenger Eriksen Søreide fra Høyre som ikke hadde noen kvaler med den bråe omleggingen av en hevdvunnen politikk.

Mest overraskende var likevel en replikk fra Huitfeldt da Fredrik Solvang stilte spørsmål om hva som vil skje hvis Stinger-raketter ikke er nok og ukrainerne ber om tyngre våpen. Da hadde en representant for Sosialistisk Ungdom nettopp sagt at Norge burde fulgt rollen som humanitær stormakt og tatt iniativ til mekling. Huitfeldt sa så sent som sist uke at Norge ikke bare er en humanitær stormakt, men en supermakt. Underliggende, men ikke poengtert av Solvang: Hvordan vil det gå med rollen som humanitær supermakt hvis mn opptrer som våpenleverandør i en krig?

Da var det Huitfeldt svarte at nå var det bare våpen på bakken som avgjorde. Det var et oppsiktsvekkende svar fra en utenriksminister som for kort tid siden satt i München og forsvarte meklingen med Taliban i Oslo.

Det kan nesten virke som om Ap har gjennomgått en metamorfose.

Det har ikke Rødt:

Rødt mener Norge ikke bør sende våpen til Ukraina nå, men støtter regjeringens forslag om sende militært utstyr.

– Norge er i en særstilling sammenlignet med en rekke andre land, fordi vi grenser direkte til Russland, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Rødt mener Norge av den grunn ikke bør sende våpen til Ukraina nå, men sier at de støtter regjeringens forslag om å sende militært utstyr.

Søndag kunngjorde regjeringen at Norge slutter seg til EUs nye sanksjoner mot Russland. Det betyr blant annet at norsk luftrom blir stengt for russiske fly.

I tillegg har regjeringen vedtatt å sende militært utstyr til Ukraina – i hovedsak hjelmer og beskyttelsesutstyr.

Moxnes sier Rødt ønsker sanksjoner som rammer de russiske oligarkene, og økonomisk, humanitær og andre former for støtte til Ukraina og det ukrainske folk.

SV var splittet 21 mot 18 , og Lysbakken tilhørte mindretallet som støttet regjeringen.

– Det er noen problemstillinger knyttet til det å sende våpen. Det er en beslutning som er tatt på kort tid, som kan endre det som har vært en veldig velfungerende våpeneksportlov i Norge i 60 år, sier Lysbakken.

Han sier det er usikkerhet rundt hva slags kontroll vi kan ha over hva våpnene blir brukt til og at det kan skape presedens. SVs landsstyre har derfor sagt nei til å sende våpen. Det var et splittet landsstyre som vedtok å si nei til våpen, med 21 stemmer mot 18.

Lysbakken sier han var en del av mindretallet, men at han ikke har problemer med å argumentere for flertallsvedtaket. Han sier at SV likevel støtter at det legges press mot Russland og vises solidaritet med Ukraina.

Bjørnar Moxnes var i Debatten trygg på at Røds standpunkt reflekterer flertallet i befolkningen. Partiet går frem 2 prosentpoeng på siste meningsmåling og er hårfint større en Sp.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.