Moxnes selger standpunktet som del av partiets anti-imperialistiske politikk.

– Rødt må ha en prinsipiell anti-imperialistisk politikk og stå for disse prinsippene i praksis. Etter mitt syn innebærer det både at Rødt skal si ja til at Ukraina må kunne få våpenstøtte fra Norge, men ikke ubetinget, og at Norge må jobbe hardere for en fredsløsning, sier Bjørnar Moxnes til NRK.

Da komiteen som foreslår politiske uttalelser til landsmøtet leverte sin innstilling i januar var den mot våpenstøtte.

Saken vil bli avgjort på landsmøtet i april.

– Ukraina er under angrep fra et Russland med erklærte imperialistiske ambisjoner, og ber om våpen, da må vi kunne bidra med det. Norge har blant annet luftvern de desperat trenger, sier Rødt-lederen.

Han mener samtidig at Norge må jobbe hardere diplomatisk enn man har gjort til nå for å få en rettferdig og varig fredsløsning.

De andre partiene holdt Rødt utenfor Ukraina-forliket i Stortinget i februar fordi det ville skrive inn i avtalen at de ikke støtter de direkte donasjonene av våpen fra Norge.

Nå kommer donasjonen på 75 milliarder kroner til Ukraina over fem år, halvparten militær støtte, halvparten sivil, også opp. I dag meldes det at Norge skal betale pensjoner og sosiale tjenester i Ukraina. Det er ikke sikkert alle i Rødt synes statens raushet overfor andre lands borgere er innlysende når den samme regjeringen er gnien overfor landets egne innbyggere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.