Landsmøtet i april skal avgjøre om også Rødt skal støtte våpeneksport til Ukraina eller om partiet skal stå på dagens linje. Partitoppene går for linjeskift, men hverken sentralstyret eller landsstyret har stemmerett. Det er de 215 delegatene som avgjør, og Nordland er overrepresentert i forhold til de store lokallagene i Oslo. Dermed er ikke utfallet gitt.

Medan Oslo sender 23 delegatar og Akershus 17, vil det vere heile 28 frå Nordland på landsmøtet. Grunnen til det er at Nordland er det fylkeslaget med flest lokallag.

Hvis det blir flertall for våpen til Ukraina, kan det bli sprekk og muligens et nytt parti. Det tror Arne Rolijordet, leder i Rødt Alna, som er intervjuet av Klassekampen.

– På sikt trur eg det er unngåeleg med ei ny partidanning til venstre for Raudt dersom det skjer, for dette er eit så grunnleggjande spørsmål for ein del folk. Ei slik partidanning vil få minimal påverknad i politikken, men kan vere irriterande for både Raudt og SV. Eg trur det viktige for Raudt er å halde fram med stor takhøgde, og respektere at ulike syn kan leve saman i partiet, seier han.

Motstanderne av linjeskift kaller deres eget standpunkt for “Gerhardsen-linja”.

Det er et navn som klinger godt i mange Rødt-medlemmers ører.

Overrepresentasjonen til små partilag kan gi dem større vekt enn de ellers ville hatt.

Det største lokallaget i Raudt er Raudt gamle Oslo, med kring fem hundre medlemmar. Dei har to delegatar på landsmøtet. Til samanlikning har til dømes Raudt Porsanger med sine fem medlemmar ein delegat, noko som er det same som Raudt Alna med 158 medlemmar.

Denne ultrademokratiske ordningen kan gi skjeve utslag under landsmøtet. Begge parter kan ende opp misfornøyde. Utkant-Rødt kan føle seg overkjørt av sentrum, eller omvendt.

Men det er lenge til april. Mye kan skje.

https://klassekampen.no/utgave/2023-01-21/nordland-er-fleire-enn-oslo

 

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.