Vidar Kleppe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB.

Etter at tidligere Demokratene-leder Vidar Kleppe uttrykte støtte til Ukraina mot Russland, har sinnene vært i kok i det politiske miljøet rundt ham.

– Jeg støtter Ukraina og vil straffe krigsforbryteren Putin, skrev tidligere Demokratene-leder Vidar Kleppe på Facebook.

Dermed brøt bråket ut. Kritikken har haglet internt mot Kleppes Russland-fordømmelser. Norgesdemokratene (tidl. Demokratene) er nemlig imot norsk våpenstøtte til Ukraina, ifølge Nettavisen. .

I sitt innlegg på Facebook skrev Kleppe:

Jeg støtter Ukraina og vil straffe krigsforbryteren Putin. Det er en av verdenshistorien største og verste krigs-skandaler at president Putin har brutt internasjonal rett og valgte den 24. februar 2022, krig som virkemiddel for å tvinge sin vilje på et selvstendig og fritt naboland som Ukraina i sin meningsløse blodige krig mot sine «brødre og søstre» i Ukraina, med alle krigens forferdeligheter og dens blodige dødelige lidelser.

Vi må aldri glemme om hvordan det er å bli okkupert i en angrepskrig. Ref. Hitlers angrep på Norge den 9. april 1940. Krigsforbryteren Putin må derfor etter min mening stilles for retten i den Internasjonale straffedomstolen i Haag for sine krigsforbrytelser mot det ukrainske folk og Ukraina.

Dette falt altså i dårlig jord i det relativt nye, lille partiet Norgesdemoratene. I partiet erklæres det riktignok at man tar avstand fra invasjonen, men på partiets sider snakkes det om «vestlig krigshissing» og at begge sider i bunn og grunn er like ille.

Men uansett reageres det altså sterkt på at Kleppe tydelig støtter Ukraina og tar avstand fra Putins krig.

Partilaget i Nordland har sendt brev til sentralstyret, og mener Kleppe «opptrer splittende og det vi mener illojalt ovenfor landsstyret og partiet».

Fylkesstyret i Nordland ber om at den tidligere lederen blir suspendert fra partiet. Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

– Vil ikke at Norgesdemokratene skal forbindes med putinisme

Kleppe forstår ikke kritikken som rettes mot ham, og frykter for fremtiden til partiet. For Kleppe er saken et samvittighetsspørsmål.

– Jeg har rygg til å bære det meste, og ærlighet varer lengst. Jeg har ikke samvittighet til at Norgesdemokratene skal bli (forbundet med) putinisme.

Han peker på at han flagget standpunkt offentlig allerede i mars 2022.

– Dette er helt grunnleggende: Jeg kan ikke støtte Putin og det han har gjort. Skal vi som sivilisert land og nasjon – som utdeler Nobels fredspris – skal vi sitte og se på dette her, skal vi ikke hjelpe dem humanitært og militært? spør han.

Partileder Geir Ugland Jacobsen har gått ut på Facebook selv for å understreke at Vidar Kleppe ikke snakker for partiet i saken. Overfor Fædrelandsvennen har Jacobsen bekreftet at flere medlemmer har reagert på uttalelser fra Kleppe.

Han sier at partiet fordømmer Russlands angrep.

– Men vi spør oss også om hvorfor det ikke ble forhandlet i forkant av krigen og hvorfor det ikke har blitt tatt større initiativ til en forhandlingsløsning nå, sa Geir Ugland Jacobsen til avisa.

På partiets Facebook-sider syder debatten, og holdningene er ulike. De fleste innleggene er kritiske mot Ukraina og Nato, som dette:

Hvorfor prøver Nato få millitærbaser i de nærliggende landene inntil Russland? Nato skal være fredsbevarende, ikke krigshissende og en trussel for andre land. Nato må kreves å slutte med det.

Andre er åpenbart oppgitt og skuffet over hvor Norgesdemokratene er på vei:

Dette er ikke et bra standpunkt å ha for ND. Dersom ikke Ukraina hjelpes med våpen, vinner russerne angrepskrigen de har satt i gang og som strider mot folkeretten. Russland må ikke få vinne denne krigen, da blir Moldova neste og så fortsetter de videre. Uten våpenhjelp blir det ikke noe Ukraina å hjelpe med gjenoppbygging.

En annen skriver:

Altså, jeg har tenkt å stemme på dere, men tror dere mistet den stemmen nå.

Vidar Kleppe var stortingspolitiker for FrP frem til 2001, da han ble suspendert fra gruppen etter at partileder Carl I. Hagen beskyldte ham for å være populist.

Han meldte seg siden ut av partiet og stiftet høyrefløypartiet Demokratene (Norgesdemokratene), som han i dag representerer i Agder fylkesting og Kristiansand bystyre.

Nå utelukker han ikke at han vil melde seg ut av Norgesdemokratene.

Les også: 

Demokratene har endret partinavn til Norgesdemokratene

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.