Kim Steinar Kjærner-Strømberg, partileder i Nye Borgerlige. Foto: Kristian Kahrs

Kim Steinar Kjærner-Strømberg ble valgt til partileder i Demokratene i 2016. Valgkampen var bygget på løgn og manipulasjon, hevdet sentrale representanter for partiet. Morgenbladet ved journalist Simen Sætre ettergikk saken og bekreftet i hovedsak historien.

Pressens faglige utvalg: Document felt pga kommentarfelt

Nå leder Kjærner-Strømberg partiet Nye Borgerlige, og bruker angivelig mye av sin tid på å sverte sitt gamle parti Demokratene. Ifølge Kjærner-Strømberg er det ingen konflikt mellom partiene:

Jeg har ingen konflikt med Demokratene. Jeg ønsker dem lykke til i 2021 valget. Jeg ønsker også Geir Ugland Jacobsen lykke til som påtroppende leder.
Vi er politisk uenig og det er på ingen måter unormalt.

Men stemmer dette med virkeligheten? Vi har undersøkt saken nærmere.

I 2016 kom Kjærner-Strømberg inn i partiet som et friskt pust. Demokratene slet med å skaffe medlemmer og velgere. Elendig økonomisk styring og intriger hadde skadet partiets renommé. På landsmøtet i Kristiansand i 2016 imponerte Kjærner-Strømberg delegatene, og fremsto som en svært dyktig person med en imponerende CV, ifølge Morgenbladet.

Han fortalte at han hadde jobbet for Norsk Hydro, og hadde bakgrunn fra finans og gründervirksomhet i USA. Han fikk tilbud om å være foreleser ved Universitetet i Oslo, men takket nei. Dessuten hadde erfaring fra Delsenatet i Pennsylvania.

«Han var en av førstekandidatene for McCain som analytiker i demografisk segmentering. Utrolig nok takket han nei. Det foreligger artikkel på dette Capitol hill.»

Opplysningene imponerer daværende nestleder Ellen Simonsen: «Jeg er gob smacked».

«Da han kom til Norge i 2010 oppsøkte han UIO for å finne jobb. Han ble først gjesteforeleser og da man skulle skjekke han «credentials» så kom alt dette fram. Han var først gjesteforeleser på lavere grad i sosøk. Så ble han tilbudt jobb som fast foreleser i amerikansk politikk m.m. Da sa han nei. Fikk da jobb i GS».

GS må i sammenhengen tolkes som Goldman Sachs.

Kjærner-Strømberg benekter ikke fremstillingen, men er flattert: «Dette var voldsomt. Foretrekker litt mer anonymitet.» «Forøvrig var McCain ikke my cup of tea. Det var årsaken. For liberal.»

Morgenbladet undersøkte saken, og fant ingen spor etter Kjærner-Strømberg i noen av de institusjonene. Kristian Kahrs, som stilte som motkandidat mot Kjærner-Strømberg ved partiledervalget, kontaktet Goldman Sachs for å høre om de kjente til personen, og fikk et benektende svar. Dette mente Kjærner-Strømberg kun var på grunn av GSs «policy».

I tillegg kom det frem påstander om at Kjærner-Strømberg opererte med flere falske profiler som deltok i diskusjoner og kom med grove påstander mot blant annet Kahrs og Max Hermansen. Enkelte av disse meldingene ble oppfattet som truende. Morgenbladet brukte tittelen «Bløffet seg til partilederjobb»,  skrev at alle meldingene ble sendt fra samme IP-adresse, som ble disponert av Kjærner-Strømberg:

Morgenbladet har sett innleggene fra «Fredrik Williamsen», «Anonym Holy Man», «Rasende mann» og «Frihetskjemper». Innleggene er lagt inn på Jan Simonsens blogg. Det er teknisk mulig å forandre disse ip-adressene i utskrift, men Simonsen avviser at dette har skjedd: «bare jeg har tilgang til det».

Da Kjærner-Strømberg ble konfrontert med påstandene, hevdet han at borettslaget han bodde i hadde skiftet leverandør av internett. Morgenbladet sjekket påstanden og fikk bekreftet at den ikke stemte med virkeligheten.

Etterhvert endte det med at Kjærner-Strømberg ble ekskludert fra partiet.

– Han er en bløffmaker på toppnivå, sa den nye partilederen Makvan Kasheikal til NTB.

Samtidig pågikk etterforskning av underslag i partiet, som hadde startet før Kjærner-Strømberg ble partileder. Det var blant annet mistanke om at partistøtte hadde blitt brukt til private formål, særlig i årene 2010 og 2011.

Nåtid

Demokratene seiler nå i medvind, etter at FrP-politikeren Geir Ugland Jacobsen meldte overgang til partiet før jul. Demokratene har etter 17 år som parti ikke klart å oppnå noen særlig støtte blant folket, med unntak av lokalvalget i Kristiansand i 2019. Partiet har hatt dyktige folk, som partistifter Vidar Kleppe og nevnte Makvan Kasheikal. Men det har vært mangel på både bredde og dybde.

Men etter at Ugland Jacobsen kom inn i partiet, og ble etterfulgt av Documents Kent Andersen, har det skjedd mye. 15 kjernesaker er allerede utarbeidet, og det jobbes med et helt nytt program.

Demokratenes 15 kjernesaker

Kjærner-Strømberg på sin side har etablert partiet Nye Borgerlige (NB). Da Selvstendighetspartiet gikk inn i Demokratene, avviste Kjærner-Strømberg overfor Resett at dette var aktuelt for NB, og at Demokratene var forvirret om politisk kurs.

– Demokratene er, i henhold til sin kronikk i Resett, et «tradisjonelt sentrumsparti». Dette betyr jo politisk at de vil «leie lanke» med KrF og V. Vi er et konservativt politisk parti som vil bekjempe Davos-partiene som Demokratene nå frir til.

Påstander

Det har kommet frem en del påstander om Kjærner-Strømberg som vi har ettergått. Vi har også kontaktet Kjærner-Strømberg for kommentarer.

Det antydes at Nye Borgerlige er søsterparti til Nye Borgerlige i Danmark. Se blant annet denne Twitter-meldingen:

I en e-post til Document skriver Kjærner-Strømberg; «Vi har hatt samtaler i Danmark og vi i Norge mener at Nye Borgerlige i Danmarks politikk er også god politikk for Norge».

Det siste leddet stemmer godt, da Nye Borgerliges partiprogram i stor grad er hentet direkte ut fra programmet til det danske Folketings-partiet med samme navn. Men Nye Borgerlige avviser kategorisk at det er noen form for samarbeid.

– Nye Borgerlige har ikke indgået et samarbejde med partier i Norge eller i andre lande, sier Organisationskonsulent & Projektleder Claus Bøgh Svenningsen fra NB Danmark.

I forbindelse med at nestleder for FrP i Nordre Aker meldte overgang til Nye Borgerlige i desember, hevdet Kjærner Strømberg at «flere medlemmer og tillitsvalgte i Fremskrittspartiet har meldt seg inn hos dem etter eksklusjonen av Jacobsen forrige uke».

Halvannen måned senere er det uklart om disse overgangene eksisterer. Vi ba om konkrete navn på hvem dette skulle gjelde, og lovet dessuten full anonymitet for de involverte. Vi ville bare sjekke om påstandene hadde rot i virkeligheten. Slik svarer Kjærner-Strømberg:

Vi har tidlig bestemt at vi ikke skal «kjøre» navn ut med unntak av de som ønsker å gå ut med dette selv. Dette skyldes at vi vil bygge fylkeslag og lokallag over det ganske land i løpet av første halvår 2021 (forbehold covid-19). Det er da naturlig at de av ledere og tidligere FrP medlemmer vil da stå fram som ledere i Nye Borgerlige.

Vi vil også ha Landsmøte i 2021.

Det virker merkelig at lokale ledere melder overgang til et annet parti og holder dette hemmelig. Dette tjener hverken kandidatene, FrP eller Nye Borgerlige.

Medlemsvekst

Det påstås overfor TV2 at Nye Borgerlige har hatt sterk medlemsvekst og 110 medlemmer bare i Bergen. Tallene høres høye ut for et såpass lite parti. Vi ba om dokumentasjon på medlemstallene, og fikk følgende svar.

Vi har stor vekst og får nye medlemmer hver eneste dag, vi fører nøye medlemslister og de er skånet for innsyn av fremmede som ikke er tilknyttet partiet Nye Borgerlige.

Det er uklart hvorfor partiet ikke ønsker å dokumentere medlemstallene, som for andre partier er offentlig kjent.

For å kunne stille til valg trenger et parti 5000 underskrifter. Nye Borgerlige er ikke i mål med dette, noe som i skrivende stund gjør dem irrelevante i forhold til høstens stortingsvalg. Kjærner-Strømberg sier til Document:

Vi stiller i valgdistriktene og da er innleveringsdato 31.03.2021. Dette skjer via valg.no [1]. Vi er på god vei til å stille i de fleste fylker i Norge.

Fasiten rundt dette vil vi altså ha i slutten av mars.

Kandidat uten å vite om det

Vår kollega Rebecca Mistereggen vurderte en stund å melde seg inn i Nye Borgerlige, men det ble aldri noe av. Hun ble derfor nokså overrasket når det kom fram at hun var satt opp som kandidat for partiet. På direkte spørsmål om dette svarer Kjærner-Strømberg slik:

Det er ikke uvanlig å føre medlemmer på listen til politiske partier.

Som dokumentasjon vedlegger han en e-post fra Nye Borgerlige som ønsker Mistereggen velkommen som nytt medlem. Det fremgår dog klart av e-posten at ingen medlemskontingent er innbetalt, så dette beviser egentlig ingenting. Kjærner-Strømberg kan bevise at Mistereggen er medlem ved å vise til kvittering for innbetalt medlemsavgift. Det har han foreløpig ikke gjort.

At det er «vanlig» å sette opp medlemmer på lister uten deres viten og vilje er en drøy påstand. Det er riktignok lovlig, og det har skjedd tidligere. Men det er ikke normal praksis for partier som ønsker å fremstå som seriøse.

Falske profiler

Som nevnt brukte angivelig Kjærner-Strømberg en rekke falske profiler i 2016, for å tilsynelatende fremme sitt eget kanditatur. Nå hevder sentrale medlemmer i Demokratene at dette foregår fortsatt. Det påstås blant annet at en Facebook-profil med navnet Jens Engelsen Gabrielsen er identisk med Kjærner-Strømberg. Denne profilen skal ha kuppet en rekke Facebook-grupper som tidligere støttet FrP, og bruker Demokratenes logo. Saken er svært pikant for Demokratene, som av flere blir beskyldt for skittent spill.

Christen Krogvig fra Demokratene skriver i en e-post:

En representant for Demokratene har tatt kontakt med Engelsen og anmodet om å bli satt inn som admin i gruppene han har opprettet med Demokratenes navn eller logo. Henvendelsen er ennå ikke besvart.

Kjærner-Strømberg avviser at han står bak profilen. Som bevis har han sendt skjermdump av at han har anmeldt Gabrielsen-profilen til Facebook. Men det er selvsagt mulig å bruke sin ekte profil til å anmelde en falsk profil man selv står bak. Det uavhengige faktasjekkeren Faktisk Fakta mener å kunne dokumentere at den falske profilen disponeres av Kjærner-Strømberg, men dette er ikke godt nok dokumentert eksternt til at undertegnede kan konkludere.

Faktisk Fakta har også sjekket andre forhold rundt Nye Borgerlige, og konkluderer blant annet med at partiet mangler underskrifter. De skriver dessuten følgende:

Avsløring! Suspendert person fra Demokratene driver hets mot partiet.
Kim Steinar Kjærner-Strømberg opprettet domene «democratene.no» i 2017. På
denne websiden driver han og kona åpenbart hets mot Demokratene, samtidig som det er åpenbar plagiering. Vi kan også se at de gjør det samme på sin Twitterkonto.

Kjærner-Strømberg bekrefter overfor Document at han står bak domenet.

Konklusjon

Dette er ikke hele bildet, men et utdrag av det jeg anser som de viktigste anklagene mot Kjærner-Strømberg, og hans forsvar mot disse påstandene. Som politisk uavhengig har jeg ingen tilknytning til hverken Nye Borgerlige, Demokratene eller noe annet politisk parti.

Jeg vil også nevne at det har vært en strid om selve ekskluderingen av Kjærner-Strømberg var gyldig. Document har blitt tilsendt dokumentasjon som viser til behandlingen av dette hos Partilovsnemnda. Men tilsendt dokumentasjon er fra 2016. Endelig vedtak ble fattet 2017. Der skriver Partiregisteret følgende:

Dato: 22. juni 2017
Vår referanse: 2017/2351/347

Et springende punkt i Partiregisterets begrunnelse er at Kjærner-Strømberg er styremedlem i partiet «Demokratene», som er registrert i Enhetsregisteret (men ikke i Partiregisteret). Det partiet med samme navn som tidligere var registrert (og som formelt eksisterte i en slags symbiose med DiN), ble i 2016 formelt oppløst og slettet fra registrene. Det er derfor på det reneat partiet «Demokratene» som ifølge dokumentasjonen ble stiftet 15. november 2016 og deretter registrert i Enhetsregisteret, er et nytt parti.

Det faktum at Kjærner-Strømberg er medlem av styret i dette nye partiet, er i seg selv tilstrekkelig til å begrunne at klageren ikke har krav på å få realitetsbehandlet sin klage overregistreringen av nytt utøvende organ i et annet politisk parti (DiN).

På denne bakgrunn treffer Partilovnemnda følgende vedtak:

Klagen over Partiregisterets vedtak av 31. mars 2017 tas ikke til følge.

 

Pressens faglige utvalg: Document felt pga kommentarfelt
Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.