Geir Ugland Jacobsen er valgt til ny leder for Demokratene. Kent Andersen er valgt til politisk nestleder. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Geir Ugland Jacobsen er valgt til ny partileder for Demokratene i Norge. Han får med seg Kent Andersen som politisk nestleder. Nå kan partiet starte valgkampen for fullt.

Demokratene i Norge avholder sitt digitale landsmøte denne helgen. Dette er det første ordinære landsmøtet etter at partiet har opplevd kraftig tilsig av nye medlemmer, særlig fra frustrerte FrP-velgere. Frontfiguren for disse, Geir Ugland Jacobsen, er valgt til ny partileder.

Demokratene er nå et landsdekkende parti, som er representert i alle valgfylker. Demokratene definerer seg som et antiglobalistisk parti, som vil sette Norge først og styrke landets uavhengighet og selvbestemmelse.

Partiet har hatt sterk medlemsvekst siden nyttår, etter at en rekke nasjonalkonservative tillitsvalgte forlot Fremskrittspartiet for å satse på Demokratene som et nasjonalkonservativt riksparti.

Geir Ugland Jacobsen var leder for Oslo FrP, men i desember 2020 ble Jacobsen ekskludert fra FrP, og Oslo FrP ble lagt ned. Jacobsen meldte overgang til Demokratene.

Jacobsen tilhørte fløyen i FrP som ønsket å ta partiet i en nasjonalkonservativ retning. Slike fløyer var det ikke plass til i partiet. De får «finne seg noe annet å gjøre», sa partileder Siv Jensen.

I januar la Selvstendighetspartiet ned seg selv, og oppfordret sine medlemmer å melde overgang til Demokratene. Nylig fulgte Norgespartiet etter.

Demokratene i Norge utarbeidet deretter en liste over 15 kjernesaker som i grove trekk oppsummerer hva partiet står for.

I dagene før landsmøtet var det knyttet stor spenning til ledervalget. På forhånd hadde kilder i Demokratene uttrykt bekymring for at sittende leder Makvan Kasheikal ikke ville trekke seg som leder, noe som har skapt uro innad i partiet frem mot landsmøtet.

– Dette vil sette en stopper for all positiv utvikling partiet har opplevd hittil i år, sa en landsmøtedeltager til Document på forhånd.

Men slik gikk det ikke. Kasheikal trakk seg som leder, men fortsetter som styremedlem i partiet. Også partiets nestor Vidar Kleppe blir styremedlem. Ina K. Thoresen blir organisatorisk nestleder. Thoresen er for øvrig samboer med Kent Andersen.

Demokratenes landsmøte har enstemmig valgt Geir Ugland Jacobsen til ny leder. Kent Andersen er enstemmig valgt som politisk nestleder.

Geir Ugland Jacobsen gleder seg til å ta fatt på arbeidet, og sier at den interne byggejobben nå har falt på plass.

– Vi har fått valgt et styre, og vedtatt et noe forsinket partiprogram som alle kan stille seg bak. Vi er representert i alle valgfylkene, men vil fortsette med å skape engasjement lokalt. Derfor jobber vi for å opprette flere lokallag, medlemsgrunnlaget vårt er stort nok til at dette bør være mulig.

– Vi går inn i valgkampen med et ambisiøst mål: Vi skal forsøke å komme over sperregrensen, noe som vil gi oss rundt 10 representanter på Stortinget. Vi tror det er mange i Norge som ønsker seg et nasjonalkonservativt, antiglobalistisk alternativ. Vår jobb blir å sørge for at så mange som mulig blir kjent med politikken vår. Vi er klare for valgkampen!

Kent Andersen medgir at det har vært en krevende prosess å samle partiets gamle fløy med de nye medlemmene som har kommet til.  Men også Andersen sier at selv om prosessen har vært krevende, faller det meste på plass nå etter landsmøtet.

Hele det nye styret ser slik ut:

Geir Ugland Jacobsen – leder, Oslo
Kent Andersen – politisk nestleder -Oslo
Ina K. Thorsen – org nestleder – Oslo
Tove Merethe Johansen – studieleder – Vestfold og Telemark
Makvan Kasheikal- styremedlem – Agder
Vidar Kleppe – styremedlem – Agder
Grete Hansen – styremedlem – Agder
Terje Larssen – sekretær (var ikke på valg) – Agder

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.