Partileder Bjørnar Moxnes (Rødt) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på Rødts nei til medlemskap i Nato for Finland og Sverige. Han mener det er usolidarisk overfor våre naboer, i en kritisk situasjon.

Støre bruker uvanlig kraftig skyts mot Rødt i denne saken:

– Forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk med våre nærmeste naboer, i en situasjon der de opplever at deres trygghet er truet, sier Støre, ifølge NTB.

Han utdyper:

– Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina, da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, fortsetter han.

Reaksjonen kommer etter at Rødts sentralstyre onsdag sa nei til finsk og svensk Nato-medlemskap.

–Stormaktsavhengighet gagner ikke fred og sikkerhet. Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige, skrev Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook i etterkant av sentralstyremøtet.

I innlegget understreket Moxnes at ethvert land har rett til å søke de allianser de selv ønsker å inngå, og at alle forstår frykten blant folk etter Russlands «brutale og folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina».

Men medlemslandene må også gjøre selvstendige vurderinger av søknadene, mener han, og har altså landet på at Norge skal slå følge med Tyrkia i å prøve å lukke døren for Sverige og Finland.

– Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet, skrev Moxnes.

Det er lite som tyder på at dette standpunktet fra Rødt vil få særlig bred støtte i Stortinget, og det vil derfor ikke få noen følger for Norges standpunkt i saken.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.