Nato-medlemskap er blitt mer aktuelt for Finland. Statsminister Sanna Marin (h) og forsvarsminister Antti Kaikkonen (v). Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

En av mange konsekvenser av den russiske Ukraina-invasjonen, er at det for første gang er et flertall blant finnene som ønsker Nato-medlemskap.

NTB melder om saken, og forteller om meningsmålingen som ble foretatt i Finland i forbindelse med Ukraina-krisen. Her svarer nå de fleste ja til at landet skal bli med i Nato.

Flertallet er riktignok knapt, men det er tydelig, og det representerer et historisk skifte i det som har vært finnenes holdning til allianser og nøytralitet.

Ifølge meningsmålingen, gjort på oppdrag av den statlige kringkasteren Yle, svarer 53 prosent at de ønsker at Finland blir med i forsvarsalliansen.

28 prosent svarte nei, mens 19 prosent var ikke sikre. Undersøkelsen ble gjort blant 1.382 finner i aldersgruppen 18–80 år mellom 23. og 25 februar. Russland startet sin invasjon av Ukraina 24. februar.

Til sammenligning viste en meningsmåling gjort i januar at bare 28 prosent var for medlemskap, mens 42 prosent var imot. Utviklingen i retning av Nato-medlemskap er med andre ord svært markant.

– Det eneste vesentlige som har endret seg, er at Russland har invadert et naboland som ikke er medlem av Nato, sier seniorforsker Charly Pasternak ved Finlands institutt for internasjonale relasjoner til AFP.

Finland har tradisjonelt hatt et anstrengt forhold til sin store nabo Russland. Når så et annet land som også har et turbulent forhold til  Russland utsettes for et brutalt angrep, er det noe som har gjort inntrykk på finnene.

Finland har et relativt sterkt forsvar , og Russland har dårlige minner fra tidligere krigføring mot nettopp finnene. Det er derfor alminnelig antatt at Russland vil nøle med å gå løs på Finland.

Men stilt opp mot Russlands tallmessige overlegenhet, vil Finland uansett være avhengig av hjelp utenfra for å kunne stå imot et angrep fra sin nabo.

Les også: 

Finsk avis: Også Finlands forsvar velger F-35

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

<
Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.