Sveriges statsminister Magdalena Andersson under søndagens pressekonferanse. Foto: Fredrik Persson / TT via AP / NTB.

Socialdemokraterna vil at Sverige skal søke om medlemskap i Nato. Det meldte partiet i en pressemelding søndag. Ifølge kilder til Expressen skal avgjørelsen ha blitt tatt enstemmig og uten avstemning. Socialdemokraterna legger imidlertid til at de vil kreve at Nato ikke plasserer atomvåpen i Sverige eller har faste baser på svensk territorium.

I en pressemelding skriver Socialdemokraterna:

Socialdemokraternas partistyrelse har på sitt möte i dag den 15 maj 2022 beslutat att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Socialdemokraterna ska därmed verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.

Vedtaket betyr at Socialdemokraterna på kort tid har endret syn på Nato, fra å være helt imot å gå inn for en søknad om Nato-medlemskap. Årsaken skal være Russlands invasjon av Ukraina.

Under pressekonferansen som ble holdt klokken 18.00 opplyste Magdalena Andersson at Socialdemokraterna hadde tatt sin beslutning «etter svært nøye overveielser» og at det er «en før og en etter 24. februar».

– Vi socialdemokrater anser att det bästa för Sverige och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato, sa Andersson, som viste til at Europa nå er inne i en ny og farligere virkelighet.

Magdalena Andersson understreket at vedtaket betyr både at Sverige nå bryter tradisjonen for nøytralitet som har gjort det mulig for landet å ha fred i to hundre år, og linjen som Socialdemokraternas partikongress har vedtatt. Men at Sverige nå følger Finlands eksempel og søker om et hurtigspor inn i Nato, betyr ikke at søknaden blir godkjent. De eksisterende medlemslandene har vetorett, og blant annet Tyrkia har signalisert at de ikke ønsker å se Nato-medlemskap for Sverige.

På Twitter kaller utenriksminister Ann Linde vedtaket «historisk», Moderaternas konto hilser vedtaket velkommen, og Kristdemokraternas partileder Ebba Busch mener vedtaket er «bra for Sverige».

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.