– Det har vært sju fantastiske år, sa Löfven da han onsdag takket av som Sveriges statsminister. Han skal fortsatt lede et forretningsministerium, men han trakk seg tilbake med «lette steg», skives det i svenske medier. Det kan vel tenkes at det var flere som var lettet.

13.27. Det var med lätta steg som denne medelålders man lämnade riksdagen. Han har besökt talmannen. Formellt ska han ett tag framåt leda en övergångsregering. Men det bör inte bli betungande.

Stefan Löfven har gjort sitt. Han är värd någonting annat. (Aftonbladet)

Nøyaktig hva denne mannen er verd, vil nok bli diskutert i mange år. Vi er redd hans selvbilde er større enn hva ettertiden vil unne ham. Han kunne spøke i dag, men gråten sitter løst i nabolandet.

Den avtroppende statsministeren fortalte videre spøkefullt at han kommer til å savne badstua i Harpsund, herregården i Södermanland som svenske statsministre benytter som feriested, og der de ofte tar imot gjester fra utlandet.

– Men nå har jeg en skikkelig gulrot for å bygge min egen badstu i Örnsköldsvik, sa Löfven. (NTB)

Nå er ikke alt Löfvens skyld. Hans etterfølger Margareta Andersson har allerede sørget for å peke på Löfvens forgjenger.

Etter de siste ukenes regjeringsforhandlinger har Socialdemokraterna endelig lykkes med å dra i en land en samarbeidsavtale med Miljøpartiet og Centern. Ikke om tiltak mot gjengkriminalitet som har gitt Sverige den lite flatterende førsteplassen på Europas mordstatistikk – nei, vet dere hva!

4. november valgte Socialdemokraternas landsmøte finansminister Magdalena Andersson til ny partileder, men Löfven har ventet med å levere sin avskjedssøknad som statsminister. Bakgrunnen var de pågående forhandlingene om nye regler for vern av strandsonen og svenske skoger.

Etter intense forhandlinger ble det natt til onsdag oppnådd enighet mellom de to regjeringspartiene – Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna – og Centerpartiet. (NTB)

Aftonbladets kommentator har, i likhet med andre i Sverige, ikke helt fått tak i hva denne angivelig så sentrale avtalen går ut på. Ikke viktigheten heller:

Några minuter senare kom Centerledaren gående med ett brett leende på läpparna.

Utanför de stora panoramafönstren föll ett grådaskigt duggregn. Stockholm i november är bara marginellt mindre dystert än det där övergivna tivolit i Tjernobyl.

Men vad gjorde det en dag som denna! TV 4:s räv Ulf Kristoffersson var först framme med mikrofonen och centerledaren fyrade av den ena harangen efter den andra om sjönära lägen och undantag och allt vad det nu var.

Hur orkar folk ens vara politiker? Det ska tydligen tjafsas om precis allt. Till och med om strandtomter, som ju knappt en människa har.

Lööf var klädd i en snygg mossgrön klänning. Passande nog. Hon sa nämligen någonting om skogen också. Det ingick tydligen i dealen som krävdes för att hennes parti ska släppa fram Magdalena Andersson.

Pressen dröp av. Jag dröjde mig kvar. Centerledaren berättade att frågorna manglats till halv tre på morgonen.

Hon utropade sig som vinnare. Men varken lagrådsremissen om stränderna eller propositionen om skogen har offentliggjorts.

Omöjligt med andra ord att granska överenskommelsen.

Magdalena Andersson skal få kjempe hardt for å overgå Löfvens «sju fantastiska år»:

Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer får Socialdemokraterna 25,6 procent, vilket är en tillbakagång även jämfört med det historiskt svaga valresultatet från 2018.

Men att vända denna trend uppåt är ingen enkel uppgift. På Socialdemokraternas partikongress vill många ombud föra politiken åt vänster för att locka tillbaka väljare som flytt. Efter flera år av kompromissande, både med Miljöpartiet och med Centerpartiet och Liberalerna, finns en intern oro att Socialdemokraterna accepterat alltför långtgående kompromisser. Det handlar inte minst om de kontroversiella förändringarna av las (dvs. loven om ansettelsesbeskyttelse, red.anm.).

Socialdemokraternas problem är också att man under åren i regeringsställning tappat väljare till både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Att vinna tillbaka dessa väljare kräver sannolikt helt olika politiska budskap. (SVT)

Riksdagsvalget holdes neste år. Det blir en skjebnedato for strandsonene, sossarna og Sverige. På mer enn én måte. Stikkord: 9/11.

Med lätta steg lämnade Löfven den sista showen (Aftonbladet)

Analys: Magdalena Anderssons svåra utmaningar (SVT)

Les også:

(S)kamløsheten fortsetter med Magdalena Andersson

Malmös førskoleansatte: «Æreskultur kan bli fremtiden vår»

 

Kjøp boken fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.