Grensen mellom Finland (v. ) og Russland (h.) er hele 1340 km lang. Her fra Pelkola, sør-øst i Finland. Foto: AP Photo/Sergei Grits

Natos nyeste medlem Finland skal bruke 2,3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på neste års forsvarsbudsjett. Dermed oppfylles kravet om 2 prosent med god margin .

Finland har åpenbart ingen planer om å bli en sinke i Nato-klassen når det gjelder å bruke penger på forsvaret. Neste år overgås Natos krav om størrelse på forvarsbudsjettet.

Kunngjøringen fra det finske forsvarsdepartementet kommer etter at Nato-landene i juli ble enige om å bruke minst 2 prosent av landenes BNP på forsvar.

2-prosentregelen har lenge vært et mål som landene skulle strekke seg etter over tid. Kun sju av medlemslandene oppnådde dette i fjor, ifølge Nato.

Norge har hatt store problemer med å oppfylle dette kravet, og regelmessige havnet et stykke etter.

NTB-Reuters meder om saken.

Finland ble medlem av forsvarsalliansen i april etter en historisk sikkerhetspolitisk u-sving, som var et svar på at nabolandet Russland invaderte Ukraina i fjor vinter.

Fra Russlands side er nettopp et ønske om å stanse videre Nato-utvidelse blitt brukt som en av mange, og stadig skiftende, begrunnelser for invasjonen av Ukraina.

Nå har Russland selv bidratt til at Nato har blitt betydelig forsterket med et militært solid Finland som medlem.

Finland er for øvrig et land som grunnet sin felles grense (på hele 1340 km) og felles historie med Russland, er blant dem som ikke nærer særlige illusjoner om russiske intensjoner og russisk fredsvilje.

«Lita aldrig på ryssen», stol aldri på russerne, er et vel innarbeidet begrep i Finland, og har lenge ligget til grunn for finsk politikk. Ønsket om å slutte seg til Nato kan ses i lys av det.

I 2024 planlegger finnene å bruke 6 milliarder euro, nærmere 70 milliarder kroner, altså 2,3 prosent av BNP, på forsvaret sitt i tråd med Nato-vedtaket. Det er imidlertid 1,34 milliarder kroner mindre enn anslaget for 2023.

Finland har økt forsvarsbudsjettene sine kraftig i senere år, også før de planla et Nato-medlemskap. Årsaken er at de erstatter de gamle kampflyene av typen F/A-18 med nye F-35-kampfly.

Finland regnes som et Europas militært sett sterkeste land.

Landet bruker også deler av budsjettet på militærhjelp til Ukraina. Forrige uke var den samlede verdien på alt militærutstyret landet har donert, 15 milliarder kroner.

Les også: 

Finlands utenriksminister: – Tyrkia sier at Finland innfrir Nato-kravene

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.