Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: Russian Defense Ministry Press Service photo via AP, File

– En historisk dag, sier den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken idet Finland formelt skal tas opp som medlem av forsvarsalliansen Nato.  Russerne er ikke like fornøyde.

Det er nå endelig klart at Finland slutter seg til Nato. Ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken er det noe Putin har sørget for.

NTB-AFP melder om saken.

– Jeg er fristet til å si at dette kanskje er den eneste tingen vi kan takke Vladimir Putin for. Nok en gang har han fremskyndet noe han hevder han vil forhindre, gjennom Russlands angrepskrig, sa Blinken tirsdag.

I løpet av de neste timene blir Finland formelt Nato-medlem på alliansens utenriksministermøte i Brussel.

Det er bred enighet om at Finland med sitt omfattende militære forsvar og sin strategiske plassering i Nord-Europa vil utgjøre en vesentlig forsterkning av Nato.

Russerne er ikke så glade for Finlands veivalg. Myndighetene i Russland raser mot Finlands inntreden i Nato og sier de vil bli tvunget til å gjøre mottiltak.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov kaller det finske Nato-medlemskapet et angrep på Russlands sikkerhet, uten å presisere hva han rent konkret mener med det.

– Dette tvinger oss til å gjøre mottiltak på både den taktiske og strategiske fronten, sier Peskov.

Tirsdag varslet Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at Belarus hadde fått Iskander-missiler. Slike raketter kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Ifølge Reuters har Sjojgu også uttalt at Finlands tilslutning til Nato skaper fare for en «betydelig utvidelse» av konflikten i Ukraina, men heller ikke dette spesifiseres nærmere.

Russland har tidligere uttalt at de vil styrke sin militære tilstedeværelse opp mot den finske grensen.

Det er uklart hvilke styrker som i tilfelle skal plasseres mot grensen til Finland, da Russland per i dag bruker så å si all disponibel militær kapasitet i Ukraina.

Nettsidene til den finske riksdagen er blitt utsatt for et hackerangrep, noen timer før landet formelt blir medlem av Nato. Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men mange har en anelse.

Les også: 

Erdogan har formelt godkjent Finlands Nato-søknad. Sverige venter fortsatt

Bestill fra Document:

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.