USAs utenriksminister Antony Blinken og Finlands statsminister Sanna Marin i Helsinki, fredag 2. juni 2023. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at våpenhvile i Ukraina bare kan komme i stand som del av en fredsavtale og russisk tilbaketrekning.

I en tale i Finland fredag sa Blinken at en våpenhvile må inngå i en varig og rettferdig avtale om fred – en avtale som innebærer at russiske styrker skal trekkes ut av landet.

Utenriksministeren sa at en våpenhvile som bare låser fast nåværende frontlinjer, og som tillater president Vladimir Putin å sikre kontroll over erobrede områder, ikke er en varig og rettferdig fred.

– Det ville ha legitimert Russlands ran av territorium, belønnet aggressoren og straffet offeret, sa Blinken i talen i rådhuset i Helsingfors.

– Stort feilgrep

Å la Russland beholde den femdelen av ukrainsk område som nå er okkupert, vil sende feil budskap til den russiske ledelsen og til andre mulige aggressorer rundt om i verden, fastslo Blinken.

Han kalte invasjonen av Ukraina et stort strategisk feilgrep, sett fra Russlands perspektiv. Videre henvendte han seg direkte til det russiske folk og sa at «USA ikke er deres fiende».

Nordisk rundtur

I Helsingfors hadde Blinken også samtaler med statsminister Sanna Marin. Han besøkte Finland etter å ha deltatt på Natos utenriksministermøte i Oslo. Tidligere i uka besøkte han Sverige.

Finland ble formelt medlem av forsvarsalliansen Nato i april, etter å ha gjort en sikkerhetspolitisk helomvending i kjølvannet av Ukraina-krigen. Sverige venter fortsatt på å få sin Nato-søknad godkjent av Tyrkia.

Les også: 

Estlands statsminister: – Russland en veldig aggressiv nabo

Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.